Výroba elektřiny z tepla

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od TeslaPC »

Klidně bych dva koupil a zkusil jak to funguje, ale nedokážu zjistit výkon, co to cca vyrobí. Jediné co tam je napsané je jmenovitý proud 7A, ale nevím napětí se kterým to pracuje (samozřejmě přibližné podle otáček). Jde mi o to abych nekoupil 2 motory za 3000 a on jeden motor pak nevyrobil jenom třeba 10W.
Sendyx

#32 Příspěvek od Sendyx »

Z42VV141, jeho silnější bratr, dokáže s klasickým ovladačem při optimálních poměrech vytvořit 120W mechanických na hřídeli, pokud se pamatuji na své přepočty. Nicméně generátorický režim je něco trochu jiného.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od TeslaPC »

Pokud by jeden motor vyrobil i něco okolo 90W (odhadem ve stavu generování elektřiny), tak by to bylo dobrý, koupil bych 3 a dalo by to něco okolo 270W, a to už mi s regulátorem baterky dobije.
Bernard

#34 Příspěvek od Bernard »

TeslaPC píše:.... Nikde tam nevidím nic jako příkon motoru od čeho by se to dalo odvodit.

Příkon motoru bude menší než výkon vrtule. A na ten je přibližný vzorec:

P = 0,2·v³·D²

P [W] výkon
v [m/s] rychlost větru
D [m] průměr kruhu vrtule

Tak to zkus aplikovat na svou lokalitu, abys zhruba věděl, co očekávat.
rnbw

#35 Příspěvek od rnbw »

Len nezabudaj na jednu vec: musis mat dostatocny mechanicky vykon (z vrtule), aby si to roztocil a aby sa to pri odbere hned nezastavilo!
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od TeslaPC »

Zkusil jsem to podle odhadu, vítr tady fouká téměř furt, a někdy je hodně silný, a někdy trochu slabší ale silný bývá dost často většinou fouká silný vítr tak 2x za týden,a pak fouká o něco slabší ale myslím si že furt dostačující aby pohnul s vrtulí, takže jsem podle odhadu zadal rychlost větru 40Km/h což mi v přepočtu vyšlo jako 11,1m/s, a průměr vrtule jsem dal 5M, a vyšel mi výsledek 11,1.
Bernard

#37 Příspěvek od Bernard »

0,2·11,1³·5² = 6 838 W;
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od TeslaPC »

Ježiši omlouvám se, já jsem úplně zapoměl na to na 3 a na 2, proto mi to připadalo tak divný. Ale jestli že by to vyrobilo něco okolo 6 Kw, tak to by nebylo vůbec špatný, to už je docela slušný, na napájení výbojek, a když bude foukat dost vítr tak občas i třeba 500W přímotopu.
p32

#39 Příspěvek od p32 »

TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od TeslaPC »

určitě by to stačilo, jen se obávám toho aby to mělo dostatečnou sílu rozpohybovat ty generátory.
Crifodo

#41 Příspěvek od Crifodo »

Tak asi zase zpátky na zem.
A na ten je přibližný vzorec:

P = 0,2·v³·D²

P [W] výkon
v [m/s] rychlost větru
D [m] průměr kruhu vrtule

K čemuž přistupují faktory jako účinnost daného profilu, homogenita proudění v průměru vrtule, schopnost nastavit agregát na vítr, které v součtu upraví vypočtený výkon na +- letadlo.
Kdysi jsem pár VE potažmo stavitelů navštívil. 5 m vrtule obnáší spoustu práce (laminování, sváření, obrábění) a materiálů, kvůli účinnosti nutnost umístit osu mimo přízemní turbulence čili stožár jako kráva, v takové velikosti staticky dobře zajištěný, asi do toho začne kafrat i legislativa, pokud to nebude někde v zapadákově, tazatel uvádí Praha. :roll:
Jeden z hlavních problémů větších VE není paradoxně málo větru, ale velký vítr. Za bezvětří soustrojí prostě stojí a počká. Po vichřici jaké posledních pár let jsou skoro pravidlem, bez perfektního zajištění stavitel kouká na rozlámané velmi draze pořízené trosky, pokud není mezitím subjektem obecného ohrožení.
Náklady na výstavbu 6 kW strojovny odhaduju tak na 100 litrů při velké svépomoci (listy, převodovka, uložení, řízení), z nakupovaných dílů klidně čtyřnásobek.
https://www.prirodni-energie.com/5kw-vawt-darrieus
Vlákno přejmenujem z tepla na vítr?
Sendyx

#42 Příspěvek od Sendyx »

... možná raději na větry :lol:
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Crifodo

#43 Příspěvek od Crifodo »

To bleskové střídání TeslaPCovo sympatií k různým (více méně problémovým) náhradním zdrojům (vždycky dražší) energie mi něco připomíná, konkrétně tápání německé vlády :roll:
Ta jde bohužel o něco víc než o zálibu v pohánění pěti stožárů s výbojkama.
rnbw

#44 Příspěvek od rnbw »

Zial, ti ludia vo vlade nedokazu ani tu vybojku zapojit. "Odbornici", ktory im radia su bud na tom rovnako alebo robia tiez politiku namiesto odbornosti.
Olchor

#45 Příspěvek od Olchor »

Tak jsem si vzpoměl na tohle téma...Vidlák je borec ! :)
https://www.youtube.com/watch?v=axsvDc-luLQ
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“