Vysavač Rainbow e2, vyhořelá řídící jednotka
Moderátor: Moderátoři
Přikládám txt soubor s poznámkami zejména od p. Zacha, dovolil mi to, ať je toku prospěchu někomu dalšímu.
- Přílohy
-
gme součástky.txt- (5.92 KiB) Staženo 478 x
Taky mám problém s rainbow e2. Doposledka fungoval. Ale pak se najednou vypnul.
Po zapnutí tam bliká ledka na desce je slišet nějaké bučení.
Jednou za čas z X pokusů o zapnutí se rozběhne na nízkou rychlost. Na velkou rychlost se mi ho zatím rozběhnout nepovedlo.
Chci to zkusi proměřít jaký je rozdíl v napětích v době kdy běží a v době kdy neběží.
Taky to můžu proměřit takovým primitivním osciloscopem.
Ale než tomu budu věnovat nějak více energie. Nebylo by jednodužší navrhnout podle té silové části vlastní měnič a řídit to třeba PIC?
Věc se má tak. Pokud nechám vysavač odstát, tak se pak rozběhne na nízký výkon vždy. Můžu ho vypínat a zapínat, vždy se rozběhne.
Ale jak jednou zkusím velký výkon, tak se vysavač už nikdy nerozeběhnepokud ho nenechám odstát. Ani na ten nízký výkon.
Provedl jsem měření na diagnostických pinech.
Zjistil jsem jednu věc. Pokud vysavač funguje, tak od U2 kde je C34 a vede to na napájecí nohy VSL čipům U9 U10.
Což jsou 2ed020i12-f (Dual IGBT Driver )
https://www.infineon.com/dgdl/Infineon- ... 0959d401de
je napětí 15V. Pokud vysavač nefunguje, tak je tam napětí 10V.
Takže je špatný U2? Ale proč by to dělal jen v prípadě, že chci velké otáčky. Pokud je OK, je nejspíše při požadavku na velké otáčky přetížený.
Nebo je špatný U9, U10? Ale tady mi zase není jasné, proč by to pak fungovalo na nízké otáčky.
Mám trošku jinou desku. Fotky jsem dal sem.
https://dracekvo.rajce.idnes.cz/Rainbow/
Jen pro úplnost dávám hodnoty co jsem naměřil na tom konektoru pro diagnostiku. Na desce jsou ještě další diagnostické plošky, ale ty jsem neměřil. Je to zleva do prava (viz foto konektoru). První je kdy vysavač funguje, druhý řádek, kdy trucuje.
22.6V, 15.3V, 1.6V, 0V, 0V, 4.5V, 4.8V, 4.5V, 4.8V, 0V, 0V, 4.8V
23.0V, 10.3V, 0V, 0V, 1.5V, 4.5V, 0V, 4.8V, 4.5V, 4.8V, 0V, 0V, 4.8V
Problém byl s tím, že napájení bylo 10V.
Odnapájel jsem tu část obvodu externě 15V. Vysavač začal pracovat.
Akorát ted když jsem odpojil externí napájení, tak vysavač funguje bez problému.
Takže vím kde byl problém, ale nevím jak vznikl a už vůbec nevím proč zmizel.
Podezřívám že to je něco okolo toho lp2951 co dělá těch 15V.
Preventivně si ho objednám i s kondíkem na výstupu 25V 220uF a jestli to příště zazlobí, tak to vyměním.