Magnetofon Tesla SM261 nehrají oba kanály

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
simon18

Magnetofon Tesla SM261 nehrají oba kanály

#1 Příspěvek od simon18 »

Zdravím, mám problém se svým magneťákem Tesla SM261. Pravý kanál slábnul až přestál hrát úplně. Vyměnil jsem elektrolyty, přepínač MHB4066, vypájel a změřil tranzistory vstupního a korekčního snímacího zesilovače. Signál z hlavy jde, zkusil jsem i prohodit moduly Dolby ale pravý kanál pořád nehrál, tak mě napadl ještě studeňák a propájel jsem celou desku, no i po přeměření multimetrem, zda jsem omylem nespojil nějaké vývody mi po zapnutí začli svítit oba indikátory :( a levý kanál už taky nehraje, ale do té doby hrál naprosto skvěle. Jinak jsem v oboru rok, takže poměrně málo (ale už jsem opravil pár starých rádií), tak prosím buďte shovívavý. Bohužel zatím nemám sledovač signálu a osciloskop (ale je to v plánu) a tak prosím o radu na co se zaměřit, děkuji moc.

Zde je kompletní servisní návod se schématy: http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/do ... O-67257714
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

simon18 píše: Bohužel zatím nemám sledovač signálu a osciloskop (ale je to v plánu) a tak prosím o radu na co se zaměřit

jako sledovač ti stačí jakýkoliv vhodný zesilovač s repráčkem, signální generátorek jde taky jednoduše udělat . . .
klidně něco takového
ale hlavně měřit !!!
tipuji, že sis odpálil některý ze spínacích tranzistorů, nebo něco v napájení
takže měřit napětí a porovnávat se schématen, všechno tam je . . .
Kremik

#3 Příspěvek od Kremik »

To je taky nápad - měnit dobré součástky a pájet dobré spoje... Pořád říkám, že opravář musí být líný používat páječku. Použít ji jen tam, kde je to opravdu potřeba.
Sledovač signálu je dneska mnohem větší problém nemít než mít. To SMko jsi určitě neposlouchal na sluchátka, že? U počíku máš určitě aktivní repráčky, někde zapadlý vrak rádia nebo magiče, těch sledovačů by se našlo... A kdyby přece jen ne, tak u první popelky určitě stojí odložená telka :-) A kdyby ani to ne, dva odpůrky, trand a repráček určitě někde vyhrabeš. Jo, a ještě kondík.
simon18

#4 Příspěvek od simon18 »

Na sluchátka jsem to neposlouchal. Díky všem za rady, prohrabu se plošňáky a ten sledovač zbastlím. Znovu projdu ty spoje, jestli jsem tam náhodou nepřehlídl nějaký vlasový spoj, a pak budu měřit a měřit...
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

simon18 píše: a pak budu měřit a měřit...

a pokud něco "divného" naměříš, napiš to sem . . .
TheLastUnicorn

#6 Příspěvek od TheLastUnicorn »

Vypadá to na nějaký otočený trandy...podle toho, že svítí naplno oba indikátory. Pokud by byl jen neprůchozí signal, neukazovaly by nic. Pokud by byl v cestě signálu nějaký trand šluslý, taky by nic neukazovaly.
Je to holt klasická začátečnická chyba, kdy se nejdřív dělá a pak ptá. Krom toho, bez možnosti sledování signálu opravdu moc magnetofony opravovat nejde. V nejhorším to někomu pošli, kdo se Ti na to podívá.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“