Tesla tuner T710A a potíže s A225D VYŘEŠENO
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Tesla tuner T710A a potíže s A225D VYŘEŠENO
koupil jsem, zřejmě ze zrušeného servisu (na kšeft, jak jinak, na podzim a v zimě jsou k tomu podmínky) 7 kusů T710A a všechny jsem rozchodil, u jednoho nešel tuner (výměna směšovacího FETu to spravila), 4 měly problémy s německými filtry 10,7MHz, jeden svody na keramikách a s tím spojené podivné chování, jeden brutálně napaden kutilem, ten jsem odložil. Mám tedy 6 tunerů, z nich pouze u jednoho funguje AFC. Na ostatních AFC nereaguje, jedno má na vývodu 5 i po odpojení C21 (to je výstup pro AFC spojený přes 100K s MA723) 0V takže je výstup zřejmě zdechlý. Na ostaních je na výstupu 5 cca 7V stále i při přelaďování, na výstupu 7 (výstup pro indikátor naladění) se ss napětí hýbe nahoru a dolů kolem 2,4V podle rozladění. Při přepínání AFC vstup 2 chodí mezi 0V a 1,5V, na výstupu 3 (časová konstanta) je cca 2,6V, R19 na výstupu 16 s tím nemá nic společného, je to nastavení šumové brány. Kdyby to dělal jeden tak vyměním A225 ale tohle mi připadne divné, nedělám něco špatně?
Není problém v tom? Zkusil bych pin 2 odpojit.
V příslušné části https://archive.org/details/AmaterskeRadio198005b/Amaterske%20Radio%201980-06b/ je popis funkce a mám dojem, že jinde (v jiném čísle) byl podrobnější, ale nemůžu to najít. Viz taky původní IO TDA1047.
Edit: pardon, dal jsem špatný odkaz, opraveno.
- jardafiala
POKRAČOVÁNÍ, další dva kousky už mají funkční AFC, opět hovňáky 220n na místě C9, další čekají na výměnu filtrů, AFC u nich taky nechodilo, až budu hotov tak to ukončím.
SHRNUTÍ: všech 6 tunerů už funguje včetně AFC, na všech A225D způsoboval problémy vstup č.2, svod kondenzátoru C9, v jednom byla i keramika se stejným problémem. Zbývá už jen v jednom tuneru rozchodit A290 a doplnit žárovičky pro osvětlení stupnice.
jardafiala píše:Zdravím
koupil jsem, zřejmě ze zrušeného servisu (na kšeft, jak jinak, na podzim a v zimě jsou k tomu podmínky) 7 kusů T710A
Docela se divím, že by se našlo sedm ochotných masochistů. Po 40 letech opruz s klouzáním lanka, nevracející se hmatníky tlačítek, podivný k ničemu nepasující design, známý problém s nevyčistitelným panelem...
ani zadarmo. Leda možná někdo, kdo si stávající tuner rozšlápl a chybí mu do této podařené sestavy.
- jardafiala