Zoháňam modul teletextu 6PN 055 85
Moderátor: Moderátoři
Zoháňam modul teletextu 6PN 055 85
Pokúšam sa zohnať modul teletextu do TVP OTF C 347.
Servisná informácia udáva: 6PN 055 85
Ak by niekto mal funkčný, a bol tak láskavý, poprosím ho o správu.
Tam by sme sa dohodli.
Vopred Ďakujem.
Stendfort píše:Poslal som ti súkromnú správu. Netuším prečo nefungujú ...
Vsadil bych se, že "fungujú".
Jako Nedoručená "svítí" stále, než si ji protistrana přečte! Teprve poté se přesune do Doručených
Na foto od Ivan_01 jsou čtyři moduly. Ten s IO Texas by měl chodit hned (dle údajů z dokumentace k OTF C345), modul s SAA5243P/H a pomocným MCU PCF84C81/CTV972 zřejmě taky, pokud se vejde rozměrově. Bílá deska s obvodem ITT je z TV OVP, ta zřejmě fungovat nebude, ta s SAA5254P/H téžžž ne (i ta je z OVPčka).
Modul (1. foto) s SAA5246AP/H a PCF84C81AP/163 by fungovat měl, ale nejsem si jist, v dokumentaci se píše, že by na něm měl být pomocný MCU PCF84C81P s firmwarem /047 (stejný má např. i Color 428, ale deska je jiná rozměrově a má jiný konektor do DPS.
Podotýkám, že teletext bude fungovat jen s DVB-T2 boxem, který obsahuje příslušný signál na svém videovýstupu (SCART/cinch/AV jack 3,5mm), levné boxy VBI teletext ve videosignálu nemají).
Pokud MCU v Color 347 (ST6256) detetuje modul s SAA5246AP/H apod., ovládá jej jednobajtovým povelem skrze MI bus, v případě Texasu použije přímo I2C a veškerou práci zastane sám.
Jaký "signál" máš na mysli? MCU PCF84C81/"verze firmware" přijímá od hlavního MCU televizoru (ST6356) příkazy (jednobajtové, či spíše sedmibitové) skrze MI-bus a převede je na řadu datagramů, jimiž po vodičích I²C naplní registry v SAA52xx.Tie totiž upravujú signál pre PCF84C81, signál nemôže ísť priamo ako v iných TXT.
Příklad - funkce HOLD (zastavení načítání stránky, pokud se její obsah mění s každým rotačním cyklem stránek TXT, případně pokud má stránka tzv. subkódy).
• MCU PCF84C81 přijme jednoslovný (záměrně nepíšu jednobajtový) povel od ST6356
• zastaví načítání stránek (tuším, že zápisem do SAA registru R1, bit ACQ)
• zajistí zobrazení zeleného slova "HOLD" v levém horním rohu obrazovky (zápisem řádku/sloupce/čtyř znaků do R9, R10, R11)
MI-bus by mělo znamenat "Mullard interface" a jedná se o linky DLIM/DATA na konektoru desky TXT. Popis rozhraní je v dokumentaci k SAA1293 (tam jsou kódy povelů, je tu spojitost s povely pro SAA1293 skrze D.O.), resp. SAA5050 (obvod z 1. generace sad IO pro teletext). Přenos je sedmibitový s MSB na začátku, hodinových impulzů je 14, významný je každý sudý a příslušný datový bit je platný při vzestupné hraně DLIM.
Ty CMOSy dělají nějaké časové korekce DLIM/DATA ve spolupráci s PCF84C81 (bez znalosti firmware můžeme jen spekulovat - jde o nějaký "separátor", aby měl PCF snažší práci?). Existují desky, které CMOS IO neobsahují a PCF má jinou verzi firmware. Color 460 nemá PCF (tuším) vůbec a veškerou práci s teletextem provádí tamější SDA2084, tam se na DLIM & DATA nehraje, dva komunikační dráty vedou přímo na SCL&SDA obvodu SAA.
Do Planáru (C445) mám dokonce dvě verze desek, jedna obsahuje SAA5243P/H, separátor SAA5231 PCFko bez podpůrných CMOSů (FW /CTV972), druhá má Siemensy SDA5248, SDA5231, PCFko s CMOSy (FW /047). Ale zažil jsem podstatně víc kombinací.
Deska s CF70200 neobsahuje překladové MCU a veškerou práci s TXT provádí hlavní MCU televizoru (typicky v C462), přímou manipulací s registry SAAčka po I²C.
Ještě jednou => servisní dokumentace k C347 připouští obě koncepce (Texas, ale i Philips s pomocným MCU). Mám tyhle televize ve skladu asi tři. Vyzkouším co nejvíc různých modulů (musí sedět "pinout", aby něco neshořelo - OVPčkové desky tam raději vkládat nebudu). A pak se se zakladatelem tématu dohodnu.
Faktem je, že většina OTF má na desce CMOSy i pomocné MCU PCF, pozdější typy TV jen MCU PCF, ale s jinou verzí firmware (Color 460 nemá ani jeden z vyjmenovaných IO). Typy poslední generace aparátů, jako např. 55B506, obsahují modul s SDA5273 řízený přímo po I²C, ten se ovšem do C347 nehodí.
Cizí značky to mají různě - Sharp 21B1-SC má na modulu CMOSy i obvod PCF (přesněji - MAB8461P), ovšem opět s jiným FW (W195 SAFARI 2•2). Philipsy mívají PCF (FW /144, /97EE), zato Thomsony, Tesla Television, LCE, mívají jen obvod SAA52xx. Dokonce mám někde i atyp. modul s STV5348 a PCF84C81AP/146. Takže "diverzita" nepanovala jen u našich sousedů.
Absenci CMOSů na některých deskách si vysvětluju jiným FW v obvodu PCF.
Táto technológia je už dávno prekonaná. Cez sat. settobox ešte väčšina staníc txt vysielajú. TXT modul do tohoto TV potrebuje zrejme "pomocné" cmos" obvody. Toto je jadna z vecí, prečo s tým laborujem. Do modulu prichádza signál zo SCART alebo Interné video. Výstup RGB a Blank. Problém je "spolupráca" s riadiacim čipom v TV. Inštrukčnou sadou, ovládacích povelov medzi modulom a MCU v TV. Musí to chodiť na "elektrickej" úrovni aj úrovni "povelov". Sú uvádzané M-bus aj I2C.