Nemocnej digitron

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Nemocnej digitron

#1 Příspěvek od Celeron »

Zkoumám tady 60 mm vysoký digitrony, co označovaly číslo magnetopáskový jednotky u sálovýho počítače. Chtěl jsem s nima postavit retro digitální hodiny.
Při zkoušení jsem u jednoho narazil na divnej problém. Čísla, co jsou dál od čelní anodový mřížky nesvítí spodní asi 1/4 čísla. Horní část ale svítí normálně. Přes odpor 33K jsem zkoušel napětí od 150 do 200V. Na nižším napětí nesvítí skoro celá dolní polovina, nad cca 170V jen ta 1/4 a zvyšování napětí nepomáhá. Další tři digitrony to nedělají.
Co to je za nemoc? Je to konečná? Někde jsem četl, že se digitrony dají regenerovat tak, že se několik desítek minut přepínají kmitočtem asi 15-20 Hz stále dokola všechny kadody. Pomůže to na tenhle problém?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

toto chování digitronu znamená, že je "otrávená" katoda.
. . . teda pokud už do baňky nevnikl vzduch.
problém s digitrony ve svém článku popisuje Danyk
může se to trochu eliminovat použitím pulzujícího(nevyfiltrovaného) napájecího napětí pro digitrony,
nebo používat pravidelné léčení digitronů . . .
nebo i tady
nakolik to dokáže pomoct s tvým problémem nevím, ale můžeš to zkusit a uvidíš sám.
doma mám asi 35 let čítač do 1,3GHz s digitrony, zapínám ho tak jednou týdně a zatím žádný problém nepozoruji.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Hmm, tak je to asi jasný: If the problematic parts are located on the bottom of the digits, it is usually a leakage.
Blbý, ty "báně" mám jen 4 ks, další 4 ks při likvidaci sálovky jsem tam bohužel nechal. Hodiny z malejma RFT nebo Teslama nemaj ten efekt a smysl.
Ale jak koukám na výsledky léčení ZM1042 na Šubrtových stránkách, nejspíš to funguje. Ta fotka s nesvítícím spodkem číslice 2 je přesně můj případ. ZM1042 (30 mm písmena) má I max = 6mA, léčí je 8mA. Ale nepíše jakým kmitočtem. Předpokládám že ty mý 60 mm báně snesou dvojnásobek. Zkusím mu napsat.
Díky za odkazy.
Jirka

Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

Kdybys to jen býval byl tušil, byl bys vzal raději všech 8 kusů.
A možná bys i předtím v rámci údržby ty digitrony mezi sebou prohazoval, aby se opotřebovávali rovnoměrně.

Budiž to ponaučením dalším generacím.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Habesan píše:Kdybys to jen býval byl tušil, byl bys vzal raději všech 8 kusů.

Víš jak to je, "Kdyby byly v pr... ryby, nemusely by být rybníky." :lol:
Už tady do něj dva dny strkám 10mA 50 Hz, hyn sa hukáže.
Jirka

Habesan
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Habesan »

Proto jsem připsal, že to má být ponaučení pro ostatní a hlavně do budoucna.

Vlastně mě napadá, že už jsem se asi setkal s případem, kdy někdo záměrně neopotřebovává firemní vybavení, a nedá se vyloučit možnost, že tak činí s nadějí, že ho jednou bude moci odkoupit.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

To znám v trochu jiný podobě. Uměle vytvořená závada, kterou neumí nikdo opravit a tak to jde na vyřazení a odkup. Jak si myslíš, že jsem se dostal k některejm měřákám, když se po plyšáku likvidovaly celý fabriky? :D O nefunkční neměl nikdo zájem, o funkční se zájemci v aukcích servali.
K těm digitronům, kdo mohl tenkát v roce 1991-2 tušit, že budou mít dnes takovou cenu. Už tenkrát to byl neperspektivní šrot.

Po dvou dnech léčení se rozsvítila asi půlka "délky" číslic, co před léčbou nesvítily. Zkusím to léčit dál ale mám trochu pochybnost, jestli se to ještě zlepší. Zkusím zvýšit proud jestli tomu nepomůže větší teplota. Když nepomůže, vyhodit se dají vždycky.
Jirka

Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Tak ten nemocnej digitron asi vzdám. Na střídavinu začal nejvíc svítit levý sloupek co nese anodovej "honeycomb" před číslicema. Asi je v digitronu špatný vákulum.
Ale jen tak pro kontrolu, při léčbě doporučenej střídavec 8mA, to je anodovej proud a nebo proudy jednotlivých katod? Jde mi o to, zda jde léčit všechny katody najednou a nebo každou samostatně.
Jirka

xsc

#9 Příspěvek od xsc »

Kdyby to byly proudy jednotlivejch katod, tak to dá dohromady 80mA. To už je slušná výkonová elektronka, to asi digitronem prohánět nechceš.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

No nejspíš to je proud 8mA anodou. Předpokládám, že když se mají léčit katody, tak se to bude muset dělat po jednom čísle, protože 0,8mA na číslo by s katodou nejspíš nic neudělalo.
Na jakým principu ta léčba vlastně funguje? Předpokládám, že ohřev číslice bude mít taky dost podstatnej vliv.
Vzpoměl jsem si na kámoše co dělal v Kablu Vrchlabí a jeho brácha na výstupce v Tesle. Tak ho zkusí jestli se neseženou nějaký další info.

edit: Tak ten digitron je opravdu v riti. Při léčení střídavcem proti všem číslům velice jasně svítí drátovej sloupek přívodu k anodě a vlastní anoda nikoliv. U "zdravých" svítí anoda celá. Vypadá to, že je anoda odpojená od přívodního sloupku. Jestli nárazem povolilo bodování, uhnilo či něco jinýho, netuším. Když zavedu střídavec mezi dvě čísla, tak svítí obě najednou. To mě přivedlo na docela zajímavej nápad. Pokud ten nemocnej digitron dám na pozici desítek hodin, tak můžu z nevyužitých čísel udělat nahradní anodu proti číslům 0, 1 a 2. Opravdu to funguje, otázka jak dlouho. :lol:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Součástky“