použití coilgun, a jaký máte názor na paralelní řazení ? když ho budu spínat trandem jak to zapojit ? spíš kondy než odpory ?
Ig tyristoru
Moderátor: Moderátoři
Ig tyristoru
použití coilgun, a jaký máte názor na paralelní řazení ? když ho budu spínat trandem jak to zapojit ? spíš kondy než odpory ?
Skay píše::D ?!
Co je na tom k smíchu? Spínání tyristoru pomocí bloking oscilátoru a diodového komparátoru na vstupu je klasické zapojení mající několik výhod:
- galvanické oddělení řídícího obvodu a výkonové části
- rychlá reakce obvodu v řádech mikrosekund
- spínání sérií impulsů zajistí spolehlivé sepnutí tyristoru i v případě, že proud vlivem indukčnosti zátěže nabíhá pomalu. Proto je to lepší než spínání pomocí jediného impulsu generovaného pomocí UJT.
Tož asi tak, šohaji.
Ještě to schema, které hledáte - náhrada UJT
K tomu bl. oscilátoru - zapojení s UJT jsem měl u své první nabíječky, fungovalo dobře, ale jen do chvíle, kdy jsem do obvodu zapojil tlumivku a nulovou diodu. Pak nabíječka nenastartovala, protože spínací impuls skončil dříve než přes tlumivku stačil narůst proud tyristorem nad přídržnou hodnotu. Od té doby používám ten bl. oscilátor a nedám na něj dopustit, velmi dobře mi funguje například v tyristorovém předregulátoru ve stab. zdroji. Tam by si spouštěcí obvod s UJT ani neškrtnul, protože se vlastně dopředu neví, kdy bude na tyristoru kladné napětí - pracuje do kapacitní zátěže. Bloking v určitý okamžik spustí a udržuje impulsy až do konce půlperiody. Nevím jak dnes, ale takové spínání se dříve používalo v profi řešeních.
Pokud se obvod neuzavře, může se to stát tím, že kondenzátor není zcela vybit a udržuje tranzistory pod proudem. Máte tam ten oddělovací impulsní transformátor? Jeho konstrukce je jednoduchá, pro malé tyristory jsem používal třeba jen kousek feritové tyčky a na ní 2 x 100 závitů drátu 0,3 mm. Použití náhradního odporu může právě znamenat, že se kond nevybije. Vybíjení kondenzátoru lze napomoci i zapojením diody paralelně k potenciometru - anodou na kondenzátor.
P.S. omlouvat se nemusíte, na dotazy a debatu tohle forum je .
A jaké konkrétní hodnoty mám použity v např. stmívači?
Opory děliče jsou oba 4k7. Časovací kondenzátor M1, potenciometr M5, impulsní trafo má převod směrem dolů 140z/70z, Zenerka je 8NZ70, srážecí odpor pro 230V před můstek (na rozdíl od schématu) je 33K/2W, usměrnění 4x KY130/80, triak KT207/600.
- Přílohy
-
tyristor.JPG- (35.3 KiB) Staženo 108 x