ad samec:
ja som píše:Na ten nátrubek sa nasadzuje trúba, a jak to reve na celú cimru, tak sa tieto bzučivé harmonické od membrány potláčajú, pretože ich [trúba] zvukovo neprenesie
Bzučala a bzučí membrána, nie snímacie piezo na nátrubku. To zhoršovalo reprodukciu jedine v prípade, ak som ho na tú membránu pokusne upevnil - to bola chyba, takže som ho vrátil späť.
A to jednak rezonuje tá pôvodná nahrávacia membrána, pri nahrávaní sto rokov dozadu, takže sa do drážok vyrýpalo skreslenie, a do toho aj moja snímacia membrána pri snímaní dnes, keďže je s držiakom hrotu spojená voľnejšie. Nesmie byť úplne voľno, pretože je to potom nepočúvateľné, a ani úplne nafest, pretože potom hrot nesleduje drážku korektne, "cestuje" medzi drážkami a vzniká presluch dvoch - u fonografu je pohyb ramena sprevodovaný.
Vôbec, nastaviť správne uhol a vôľu hrotu aby hral aspoň tak, ako sa mi ich podarilo zarchivovať do nahrávok, dalo niekoľko dní práce. Plus samozrejme nové tesnenia nad a pod medenú membránu - tá sa nesmie dotýkať tela nátrubku, inak ešte len začínajú pazvuky...
Ak by som na snímanie použil mikrofon (prípadne aj trúbu na nátrubku, na potlačenie harmonických od membrány), okrem toho zaznamenám ešte aj ruchy okolia, šum a občasný tlkot pružiny strojku motora, ktorý je dostatočne hlasný.
Piezo na nátrubku ich minimalizuje na minimum, na porovnanie: pusti si pôvodnú nefiltrovanú nahrávku a ak tak, videá, kde sa to krúti a šuští. Piezoelement som volil ako najvhodnejšie riešenie, najmä keď viem následne softwarovo tie harmonické priepustným filtrom do určitej obmedziť. Plus možno aj obmedziť šum, či trocha vyrovnať ten plechový zvuk, ako už ukázal Crifodo.
Ladiť rýchlosť pružinového strojku teda vôbec neprichádza v úvahu, som rád, že mechanický obmedzovač rýchlosti funguje teraz bez príšerného kolísania, pretože pôvodne sa ten fonograf nekrútil vôbec. Ostatne, kvôli tomu som skúšal ten záznam dát a obrázka ako "skúšku správnosti". Na stodvadsaťrokov starý stroj som s tým spokojný.
Ostatne, ak nechám ten zotrvačník rozbehnúť aj so snímacím hrotom v drážke a počúvam ten zvuk počas rozbehu, subjektívne môžem dodať, že u hĺbkového záznamu to "škrípe" ešte horšie na pomalé rýchlosti, než na plné. Asi existoval dôvod, prečo biznismen so žiarovkou sa rozhodol práve pre rýchlosť 160 ot./min. (Úplne prvé nahrávky sa krútili pomalšie, rýchlosť nebola štandardizovaná - Pathé šlo napr. 120 ot/min)
Na margo optického snímania drážky - už sa to myslím skúšalo aj s gramoplatňami a výsledok bol asi taký, že ich subjektívna kvalita bola oproti mechanickému snímaniu horšia, pretože tam dokáže hrot "odhrnúť" rôzne častice ako prach, a tým efektívne zamaskovať pôvodnú nekvalitu média. Je jasné, že svetelne a numericky spracovaný záznam bude vždy presnejší, ako snímanie mechanické, otázka je, či prichádza v úvahu - najmä preto, lebo ten cylinder stále potrebuješ nejak roztočiť -> teda ho niekde nasunúť tak, aby nehádzal -> a už sme pri tom nasúvaní a praskaní.
Dobovú techniku musí mať človek rád tak, ako je, a aby fungovala tak, ako mala, teda s prihliadnutím na dobu jej vzniku, nie tu prekárať sa na fórach a v roku Pána 2022 konštruovať tie najlepšie znejúce magiče, kotučáky, štúdiové reprobedne, tak, ako "mali byť" skonštruované X dekád dozadu, to sú fakt jalové debaty. Rovnako ignorantské je kdejaké audiofilné pretekanie sa, kto kde koľko netopierov za pancierovými dverami počuje. Digitalizovanie starých záznamov totéž - treba prihliadnuť na techniku a technologiu, akými vôbec vznikla, nie tam loviť nejaké bezvýznamné parametre. Vôbec úspechom je, že sa im podarilo opticky prehrať záznam z fonautogramu - zariadenia ,ktoré malo iba "ukázať" zvukovú vlnu v priestore, ako už uviedol Crifodo.