KTE Electronic: "tragická podnikatelská chyba"?
Moderátor: Moderátoři
KTE Electronic: "tragická podnikatelská chyba"?
http://jirky.webz.cz/archiv/kte-radio-2005/historie.php
U roku 1994 se tam pise "Bohužel díky tragické podnikatelské chybě společnosti KTE electronic s.r.o. v druhé polovině roku se časopisu přestalo dostávat takové podpory jako doposud." Nevite co se jim tenkrat stalo? Melo to nejaky vliv, ze i cela firma KTE Electronic zaniknula?
A kutilmile - nelituju tě
Okolo roku 2000 navíc pro každý podobný časopis začal problém s možností skenování, uploadu a downloadů... ale o tom se tu už víckrát debatovalo.
Problém byl už zhodnocen vědecky, historicky a sociologicky:
https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/ ... 282%29.pdf
Musím sám konstatovat, že KTE Magazín mám v archívu skoro kompletní, že v původně zamejšlený podobě byl výbornej, některý konstrukce z něj jsem si i postavil, dobrá byla katalogová činnost, kdy byly zveřejňovaný datasheety novejch součástek, dobrá byla i zásilkovka.
Z dnešního 20 roků vzdálenýho pohledu je ale jasný, že v podmínkách trhu malýho českýho (a slovenskýho, potažmo možná i polskýho) rybníčku byla daná koncepce zaměřená skoro výhradně na amatéry absolutně neudržitelná finančně, protože se na tom dá jen minimálně vydělávat - takovou věc jde ufinancovat jedině jako "přívažek" k něčemu, co naopak bude tvrdě komerční, jenomže na to musí mít vlastník nastavenou filozofii podnikání, že zisky z jedný části podniku se budou bez dalšího možnýho využití "pro vlastní potřeby vlastníků" investovat do jiný části, která sama bude v podstatě trvale ve ztrátě a jedinej její přínos bude určitý veřejný povědomí o značce-firmě-skupině.
BOHUŽEL.
- petula
- Kontaktovat uživatele:
V Česku byla jiná situace, nešlo ani tak o internet, ten byl v 90tých letech v Česku v plenkách, ale zato tu bylo v té době neskutečně mnoho časopisů na trhu. Pamatuju si to dobře. V té době jsem podnikal a problém byl, kam dát inzerát, aby si toho všiml dostatek lidí. Nikdo totiž nekupoval všechny časopisy. Obvykle jen 1-2 tituly. Ale já nemohl dávat inzeráty do 15 titulů. Český trh byl oproti Německu malý. Znal jsem se s jedním redaktorem z časopisu Elektronika. Říkal mi tenkrát o pozadí jak to fungovalo. Vydávali asi 2.5x vyšší náklad než dokázali prodat. Zhruba polovina výtisků šla z tiskárny ihned do sběru a co se neprodalo z té druhé poloviny šlo do sběru za měsíc. Vysvětloval mi, že je ekonomičtější tisknout větší náklad a část dát do sběru, než tisknout malý náklad, jen takový, který dokážou prodat. V 90-tých létech postupně většina časopisů zanikla. Prostě z ekonomických důvodů. Náklady rostly a trh se nezvětšoval. Překvapuje mne, že se stále ještě drží Amaro. Přitom lidí, kteří doma se v současnosti zabývají elektronikou je výrazně méně oproti dobám před rokem 1990. Možná, kdyby KTE nevydával čsopis, by se udržel déle.