Šum diody
Moderátor: Moderátoři
Šum diody
Plocha přechodu? Plocha kontaktů? Materiál kontaktů?
Je k tomu vhodná literatura?
Edit: k detekci částic
A kutilmile - nelituju tě
Šum se výrazně projevuje pouze pokud je dioda použita bez předzesilovače přímo ve vlnovodu nebo na konci kabelu bez předzesilovače. Pokud je detektor za zesilovačem, tak je dominantní šum vlastního zesilovače.
Pak se ještě nepříjemný šum u diod ve skleněném pouzdře - pokud není chráněna před světlem, tak funguje jako fotočlánek a generuje parazitní proud. Stačí mít někde poblíž LEDku a člověk se nestačí divit.
Na výpočet šumu byly dvě knížky v češtině ze 70tých a 80tých let, když na to vzpomenu, tak se podívám o víkendu do knihovny.
Konstrukčně mají asi největší vliv povrchové stavy - úroveň zpracování povrchu čipu, opracování a pasivace. To je ten důvod proč historické polovodičové prvky šumí jako prase.
K HF_Tech: U LED bych se nedivil a u zářivky bych to očekával, i když tam asi ne na moc vysokých frekvencích. Ty povrchové jevy, netýká se to vlhkosti a nečistot? Nemá to pak i vztah k intenzitě elektrického pole v těch místech? Tj. projevilo by se to u detekční diody bez většího předpětí? Nejde tam nejvíc o nízké frekvence? Já to nevím, tak se ptám. Podle katalogu Tesla i podle vlastního zkoumání jsou výkonové MESA tranzistory záludné, jejich značný svod se silně mění jakoby podle kondenzace a odpařování vlhkosti na obroušeném okraji přechodů uvnitř kovového pouzdra. Jakoby i v některých pouzdrech bylo té vlhkosti více a v některých méně.
Bylo to tuším spíše na fotony, ale jestli rešíš hmotné částice, jsem tu pro tebe já. 😉