Televízor.
Moderátor: Moderátoři
A že někteří z těch obrazovek dokázali ždímat, co se dalo...
Dnes u placek to nemá význam - řádky neruší, obraz se obnovuje, ale nerozsvěcí se postupně řádek po řádku.
Stačí dostat lístek do první brázdy v kině, nemusí to být zrovna Imax, ba ani sedmdesátka či Cinemascope. A veškeré poučky o úhlopříčce a sledovací vzdálenosti jsou v háji.
Ted pisu u 30" monitoru, takze bych podle konosukeho moudra mel sedet cca 4m od nej
nekmil píše:Neměla by být pozorovací vzdálenost 3 - 5 úhlopříček ?
To by zde bylo 6 - 10 metrů
termit256 píše:Tohle je komunisticky vymysl z dob kdy soudruzi nedokazali vyrobit vetsi obrazovky, tak sirili tento hoax aby presvedcili ovecky ze vetsi TV do svych malych kralikaren nepotrebuji.
Tohle je zase tvůj otřepaný názor, že za všechno můžou komunisti. I když se jich v žádném případě nezastávám.
Anebo snad chceš tvrdit, že (třeba v 80. letech) byly na tom tvém vychvalovaném západě, anebo třeba i na dálném východě, úhlopříčky (CRT televizorů - čili je to o technologii) markantně větší
Pozorovací vzdálenost ovlivňuje mnoho faktorů - např. vysílací standard (Pal, SD, FullHD, UHD, SUHD; ...); velikost úhlopříčky; velikost pixelů; . . .
Např.: Jaká je optimální velikost TV? Úhlopříčka TV, doporučená vzdálenost od TV, tabulka s převody palců na cm
Google: pozorovací vzdálenost televize
Jinak ty linky cos poslal dokumentuji vicemene to co jsem psal, ze vzdalenost by mela byt takova, aby nesly rozpoznat jednotlive pixely, tzn 0,8-1,5 velikosti uhlopricky, kdo je slepy, muze mit i min. Nepredpokladam ze si nekdo koupi 2m televizi a bude na ni zirat z pulmetrove vzdalenosti.
termit256 píše:Na CRT monitory se koukalo taky zblizka a zadne slzeni se u vetsiny lidi nekonalo.
Rozdiel medzi televizorom a monitorom je v tom, ze televizor ma prekladanych 50Hz a monitor typicky aspon 60Hz neprekladanych. Pri 60Hz to ale este nechutne blika. Takze pouzitelnych je aspon 75Hz. Ja pouzivam 85Hz.
termit256 píše:Ja jsem zde zadny zapad nevychvaloval a ano, meli uhlopricky vetsi.
A o kolik procent? Možná tak o nějakou desítku
A ano - největší CRT tvp s úhlopříčkou kolem metru (už si nepamatuji přesnou velikost - jen vím, že telka vážila 150kg a v "bedně" byly 2 tvory pro přenášení ve čtyřech, za pomoci "lešenářských trubek").
Televizor (Panasonic) byl vystavován, někdy v 80. letech, na Veletrhu spotřebního zboží v Brně
A co říkáte na rádio? Taky byste ho vyhodili z domu? Co posloucháte a jak se vám to líbí? Soukromé stanice plné reklam? Nebo placené z našich poplatků..... Pochlubte se! Já poslouchám rádio i v práci. Koupil jsem si tranzistorák DAB, nosím ho v kapse motérek v blůze a poslouchám.doktor365 píše:samec píše:[
Pri dnešnej kvalite televíznych programov by som to vyhodil z domu. Jedno aj druhé.
![]()