Transformátor sekundár 1V
Moderátor: Moderátoři
Takže v jednom případě by to mohlo vyhovět, v jiném by mohlo na výstupu být také třeba jen 0,05V střídavých.
Jenže holt markoni výkon trafa, nebo alespoň požadovaný proud sekundáru tají, tak jsou zde všechny naše příspěvky hned po tom jeho prvním, úplně zbytečné
Vašek
Jasně, ale neuvedl nic konkrétnějšího, tak volím nějaký ten střed. AC voltmetr snad má.VASEK_W píše:počet závitů ... je hodně moc závislý na velikosti jádra toho transformátoru !!!
Ty bláho... 100 závitů na Volt jsi viděl kde? To už trafa začali dělat i mravenci? Těžko by ale jeli na 50HzVASEK_W píše:0,05V střídavých.
Mimochodem pěkně kecáte. Jednou jsem udělal "trafo" tak, že jsem hodil dvě kluba drátů na sebe na zem, do jednoho pustil 230, ve druhém klubu se indukovalo napětí. I bez jádra. Ale bylo to měkké trafo. Kupodivu ani moc nehřálo
Bylo to tráfko pro "nabíječku" (regeneraci) tehdy novinkových (těžce sehnatelných) tužkových baterií. Používal jsem 4ks v tranzistoráku KOYO
zakoupené v r. 1965 v Tuzexu.
Jako učedník v navijárně a opravně el. motorů a strojů jsem dostával za úkol namotat primáry na velmi malá trafička. To jádro mohlo být tak 7x7mm, motal jsem tam něco přes dvacet tisíc závitů drátkem, co nebyl pomalu ani vidět (dnes bych ho tedy už asi neviděl spolehlivě
Vašek