Elektrocentrala

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PitrR

Elektrocentrala

#1 Příspěvek od PitrR »

Zdravím všechny místní. Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Na chatě sem léta používal maličkou a stařičkou centrálu 12v Honda EM500 která ale dosloužila. Používal sem ji k nabíjení baterií (2x180Ah) v zimních měsících kdy nebylo možné nabíjet panelama. K chatě se nedá zajet tak vozit baterie k nabíječce je trošku složité. Mám možnost levně zakoupit vojenskou centrálu 1kw která má ale napětí 42v. Dotaz zní : jak s touto centrálou nabíjet baterie 12v. Napadlo mne baterie nabíjet přes solární regulátor. Mám epover MPPT xtra1210n. Dotaz zní lze to takto provést? Popřípadě jiné řešení. Mockrát děkuji. P.R.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Nevím, jak tvrdé napětí má taková centrála, nešlo by ty baterie spojit do série a nabíjet rovnou?
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kulikus »

Co na Hondě dosloužilo že to nejde opravit?
Vojenská dáva 42V střídavých? Transformátor 42V/12V ?
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Třeba tady je vojenská centrála s výstupem 48V/15A DC.
To, zdali je to DC nebo AC, je poměrně důležité.

PF
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Asi bych použil nějaký výkonný stepdown, výstup nastavil na 14,5V s proudovým omezením a jedu.
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Inu stepdown 1kW není jen tak . Jen tak pro majitele , určitě si ji nech spustit a poslechni její kravál při zatížení , abys nebyl nemile překvapen .
PitrR

#7 Příspěvek od PitrR »

Všem díky. Honda přestala fungovat. Měl sem ji v servisu a řekli mi že nejde opravit. Je to kousek z roku 75 nastartovat jde ale po třech vteřinách zdechne karburátor sem čistil. Když odpojím regulaci otáček tak jede ale v malých otáčkách a po chvíli vypne. Napětí na té 1kw je stejnosměrné. Ta centrála na Aukru je myslím ta se samá.
PitrR

#8 Příspěvek od PitrR »

Tak s tím kraválem nevím. Matně si tuhle centrálu pamatuju z vojny a možná byla hlasitější. Moje Honda když zavřu dveře tak dovnitř chaty nebyla skoro slyšet.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Takže pozor!
Kremik

#10 Příspěvek od Kremik »

Lidi toho nakecaj... Když to tři vteřiny jede, bez regulace dokonce trvale, co tomu tak hrozného může být?
PitrR

#11 Příspěvek od PitrR »

No to kdybych věděl. 🙂
samponek

#12 Příspěvek od samponek »

Kdyby se ti chtělo zapojovat, tak snižovač 1kW s ochranou zkratu se dá ubastlit pomocí push-pull modulu https://1url.cz/8rj5c za 125kč a využít trafa EI40 z PC zdrojů u kterých převineš primár na 2x10 závitů s vyvedeným středem a zapojíš dvě paralelně.
Modul obsahuje optočlen na napěťovou ZV a součástí balení jsou tři drátové odpory pro proudovou ochranu, které zapojíš do série s vývody S mosfetů, vhodný typ je IRFP4868, nebo IRF840 kvůli těm 42V na vstupu a topologii push-pull.
Vhodný druh je i tento použitý za 86 https://1url.cz/Wrj56, nebo tyto https://1url.cz/6rj5A 10ks za 136.
Řídící modul budeš napájet z výstupní strany za usměrňovačem, před tlumivkou přes diodu a do série se stabilizátorem dáš ze vstupní strany odpor pro start.
Naposledy upravil(a) samponek dne 27 lis 2022, 10:52, celkem upraveno 1 x.
passion

#13 Příspěvek od passion »

Neostanú visieť ventily? Mne sa takto správala kosačka. Sused mi do nej nalial namixovaný benzín s olejom z pílky a trochu zakarbonovaného oleja sa pripieklo na drieky ventilov. Tie mali potom ťažký chod vo vodítku. Keď to bolo studené, chvíľu to bežalo a potom zdochlo. Motor následne bez kompresie. Pomohlo očistiť drieky ventilov a kosačka ide dodnes.
PitrR

#14 Příspěvek od PitrR »

Už mám domluvené s nějakým panem v důchodu že se mi na to podíva. Prý tuhle centrálu dobře zná. Tak uvidím.
petrfilipi

#15 Příspěvek od petrfilipi »

PitrR píše:Všem díky. Honda přestala fungovat. Měl sem ji v servisu a řekli mi že nejde opravit...

Jj, servis chce prodávat nové stroje. Je to horší než soused, který se v něčem, čemu vůbec nerozumí, vrtá aspoň nezištně (tím nemyslím toho důchodce). Takovýchto strojů, které nebylo možné opravit, mám doma několik, koupených za pár korun.
Je to spalovací motor, takže mohou být v principu jen dvě závady - buďto není co zapálit, nebo není čím zapálit.

PF
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“