PC zdoje s IO 2003
Moderátor: Moderátoři
-
PavelFF
Jo, je to tak. Schottky dioda ukáže v závěrném směru třeba 12kOhm a přesto je dobrá.Chcem iba potvrdiť alebo vyvrátiť, že schottky diody pri meraní multimetrom na rozsahu 2 MOhm v závernom smere vykážu odpor cca 30 kOhm.
Zkoušel jsem to a v závěrném směru ukázala asi 13 kOhm a v propustném asi 3 kOhm. Je to měření celkem k ničemu, ale ukazuje to, že dioda je v pořádku. Záleží na napětí a proudu při kterém měří ten který ohmetr.
Například na rozsahu 200kOhm ukázal měřák "odpor" diody v závěrném směru asi 100kOhm a na rozsahu 2MOhm jenom asi kolem 10kOhm.
Jednu dvojitou diodu jsem cvičně zničil závěrným napětím a proudem a ohmetr ukazuje na všech rozsazích přibližně stejně pořár nulu v obou polaritách přechodu.
Takže tvoje dioda je na 99% dobrá.
jandu píše:Chcem iba potvrdiť alebo vyvrátiť, že schottky diody pri meraní multimetrom na rozzsahu 2 MOhm v závernom smere vykážu odpor cca 30 kOhm. Obyčajné diody v závernom smere mi ukazujú nekonečný odpor. Keďže nemám žiadnu schottky k dispozícii /nákup prichádza do úvahy až záverom budúceho týždňa/ myslel som, že niekto, kto takúto silovú schottky má a má aj multimeter, tak mi to premeria.
Máš na mysli ty dvojité na výstupu - zítra ti napíšu resultát, pro dnešek jsem už skončil. Já tedy vždycky měřím úbytek v mV na každé větvi a nikdy mi to nezklamalo. Přímo v PC zdroji na nich změříš prd, musí ven. Ale to víš sám dobře. Mj. nevím kolik si jich měl kdy opravdu vadných, já zcela vyjímečně.
-
PavelFF
Podle katalogu mají tyto diody při jmenovitém závěrném napětí při 25st.C závěrný proud klidně třeba 5mA a při 100st.C dokonce až 50mA!
Z toho je jasné, že ohmmetr je nanic - chce to spíš ampérmetr.
Příklad, odkud jsem čerpal :
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 0C40A.html
Na schéme mám síce popísané funkcie niektorých vývodov riadiaceho IO, a tiež som sa pokúšal identifikovať ich fciu podľa datasheetu IO 2005 a 2008, ale zdá sa, že je medzi nimi predsa len rozdiel. A keďže ten IO v druhom zdroji beží, tak už fakt neviem čo ešte za čerta to môže robiť. No nič, asi to odložím na nejaký čas a vrátim sa k tomu, keď od toho odreagujem.
Atlan píše:Diody zasadne meriam bzucakom (3v baterka + piskac) Lebo meraky dost klamu meraju malym prudom asi. Vysledkom je ze dioda sa javi v poriadku a pritom v zavernom smere vedie. Problem je na svete
Tak, až budeš testovat diody na sekundáru spínaného zdroje videa a marně hledat, proč se zdroj chová jako přetížený i bez jakékoli zátěže, topí starý elektrolyt a topí i druhý třetí nový, jako by byla prošvihlá dioda, ale naměřil jsi, že je dobrá, tak mysli na to, že před diodou, usměrňující napětí pro větev +12V můžou být špičky -150V, ale dioda od 100V závěrného napětí začíná pouštět víc...
To pískadlem na 3V nezjistíš.
PavelFF píše:Podle katalogu mají tyto diody při jmenovitém závěrném napětí při 25st.C závěrný proud klidně třeba 5mA a při 100st.C dokonce až 50mA!
může být tato vlastnost příčinou toho, že při silném přehřátí diod vlivem velkého zatížení dochází někdy k samovolnému vypnutí zdroje (do podobného režimu jako např. po zkratu, tzn. po vypnutí síťovým vyp. a opětovném zapnutí zdroj znovu najede) ???