Zapojení 230V kabelu

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MarekTP
Kontaktovat uživatele:

Zapojení 230V kabelu

#1 Příspěvek od MarekTP »

Dobrý den,
přítelkyně si domů přistěhovala průmyslový šicí stroj, protože mu chybí koncovka na 230 voltů (předtím tam byl 5 kolík, ale zapojený jen na jednofázi, ne 3 fáze, tj 230 V) tak jej neumím připojit. Teoreticky není problém, mám 3 dráty z kabelu, ale prakticky nevím co kam patří, protože jeden je zelenožlutý, jeden bílý a jeden červený (nebo je to růžová?). Zatím jsem zapojení nikde nevygooglil :(.
Díky moc
MaReK O.
jasin

#2 Příspěvek od jasin »

Zelenožlutý vodič je snad jasný. Je to ochranný vodič a ten připojujeme jen na dutinku zástrčky. Zbývající dva vodiče sice nemají barvy podle normy, ale předpokládám, že jde o stroj na 230V střídavou síť. Potom je jedno, který z nich se zapojí jako střední (laicky se říká nulový) vodič a který jako fáze. Obvody stroje totiž musí mít pracovní izolaci (zkoušenou na 2 kV st) proti kostře a to oba vývody stejnou. Proto by mělo být jedno, který se zapojí na levý a který na pravý kolík zástrčky.
Důležité je hlavně propojení kostry stroje s ochranným vodičem sítě a to by chtělo před prvním zapnutím raději změřit. Mezi dutinkou zástrčky a kostrou stroje (kovovými částmi přístupnými dotyku) by mělo být méně než 0,1 ohmu.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
MarekTP
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od MarekTP »

Ten zelenožlutý mě napadl, ale ty zbylé dva mě docela dostaly, jinak bych to zapojení věděl. Je to stroj "Juki", nějaký japonec, nicméně v ČR už delší dobu pracoval, takže problém s napětím a 50 Hz by být neměl.
V nejhorším budu mít po přítelkyni :twisted: .
kevin_mitnick

#4 Příspěvek od kevin_mitnick »

v USA je tusim pro nulak uzivana bila barva...
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

teoreticky může taková snaha o fušování do řemesla skončit podobně jako když si budeš chtít svépomocí připojit kotel na zemní plyn, takže bych prakticky doporučil se laických pokusů vzdát a přizvat kvalifikovanou osobu.
Jestli je to šicí stroj JUKI původně s třífázovým motorem, byl patrně přepojen na jednu fázi s pomocným kondenzátorem, což na jednoduchosti taky nepřidá.
Je dost možností, jak i při teoretické znalosti určení barev nadělat další chyby, které můžou skončit příspěvkem do vývěsky Pohřební služby :twisted:
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

A jestli ne funebrákům, pak hasičům a policajtům práci přiděláš skoro tutově...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mopadzi
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od mopadzi »

Po jednom "odborníkovi" jsem týden opravoval jeden jednoúčelák: PLC, měniče, zdroje, tiskárna etiket...vše krásně odešlo případně vybuchlo...(zejména kondy SS meziobvodu v měničích - to byl pohled)
přivolaný odborník připojil přivezený stroj místo na 230AC tak mezifázově a bylo vymalováno
HESLO: kdo si hraje nezlobí....
MarekTP
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od MarekTP »

Jsem sice jen slaboproudař, zapojit musím umět i toto. Proměřeno, správně zapojeno, nebojím se jdu na to sofistikovaně. Prostě mě rozstřelili ty barvičky drátů.
Jediné, co mi nepřijde moc OK jsou 2 ohmy mezi nulákem a kovovými částmi a to jsem vlastně měřil od svorkovnice na stroji a ne na konci kabelu.
salzvo

#9 Příspěvek od salzvo »

Jediné, co mi nepřijde moc OK jsou 2 ohmy mezi nulákem a kovovými částmi a to jsem vlastně měřil od svorkovnice na stroji a ne na konci kabelu.

Nevím, čím jsi to měřil ale z vlastní zkušenosti vím, že některé multimetry i při spojení nakrátko ukazují klidně i 5ohm. Na občasné měření malých odporů používám obyčejný regulovatelný zdroj a 10ohm výkonový odpor. Měřený objekt připojím do série s výkonovým odporem, na zdroji nastavím napětí tak, aby tam tekl 1A. (mili)voltmetrem změřím úbytek. Tímhle se ale dají měřit jenom věci které ten 1A snesou (např. bočníky z odporového drátu). Na tohle by to mohlo v pohodě stačit.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

aby to mělo smysl, je třeba nulování měřit velkým proudem. Až dojde na lámání chleba, je potřeba aby spotřebič rychle vyhodil jistič (než dojde k fibrilaci srdečních komor nebo k zahoření fabriky) a to napůl upadlá licna 0,01mm2 nezajistí, i když multimetr ukáže třeba krásných 0,1 Ohm.
Třeba REVEX měří minimálně 10 A.

http://www.ghvtrading.cz/produkty/meric ... x2051.html
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

Kluci,nechci nikoho odradit,ale měl jsem tu "čest"opravovat jeden stroj/nemyslím šicí stroj/ z číny.Byl to stroj na zpracování papíru a tam byl pro fázový vodič použitý žlutozelený vodič a to teda nekecám.Bylo tam trafo s převodem 380/220 a dotyčný soudruh měl asi zafixované,že na primár trafa vede vždy černý a žlutozelený a už to bylo,ovšem s vinutím 380 zřejmě nepočítal.Takže kluci pokud je tam mezi žlutozeleným a kostrou 2Ohmy,tak bych byl ve střehu.
Co se týká tech zbylých vodičů,tak to divné bar. značení může být tím,že to nejdříve vede na ten šlapací odporový regulátor,ale to jen odhaduji,protože s průmyslovými stroji nemám vůbec žádnou zkušenost.
Zirafka

#12 Příspěvek od Zirafka »

Nechci strašit, ale už jsem viděla ledasco. I žluto/zelený vodič může být použitý jako fázový. Takže bych raději rozebrala připojovací skříňku stroje a koukla se, jak to tam vlastně je. U průmyslového stroje bych čekala spíše ten 3f motor než něco jiného.

Jinak odpor ochranného vodiče se měří minimálním proudem 200mA nebo více.
nxn

#13 Příspěvek od nxn »

Otec si přitáhl domů šicí stroj nějakej Singer...je to známá značka.....otec takovej "elektrikář"snažil se ho zapojit no dopadlo to tak že motor skoro vyhořel při pohledu na tu směs barev jsem neváhal rozdělat krabici se svorkovnicí načeš jsem zjistil že modrá,bílá,zeleno-žlutá je fáze a černá je nulák.....tak nevím jestli to předělával nějakej ostřílenej vrtal nebo jestli to dělaj takhle ve výrobě....jestli ve výrobě tak to jsou pěkný dobytci.... :guns:
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
FERYACT

#14 Příspěvek od FERYACT »

Norma elektrických spotřebičů pro domácnost přímo předepisovala proud 10A odpor 0,1Ohm.Musel jsem udělat přípravek aby státní kontrola měla důkaz že to měříme.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“