Lancer píše:...Hille, to jsem nevěděl, že se tenhle model prodával i bez těch skenovacích rámečků, je to už dávno, co jsem ho pořizoval, ale právě kvůli tomu. Nebo se mírně lišil název??
Kdepak, kupoval jsem ho za necelé tři tisíce s tím, že prosvětlovací jednotka je volitelné příslušenství, a že ji lze dokoupit později (konektor pro její připojení skener má). Protože jsem měl k dispozici v práci skener Epson Photo Perfection V3170P, nevadilo mi to. Ale, když jsem porovnal rozdíl v rychlosti skenování plošných předloh (Epson skenoval A4 do 300 dpi asi 2 minuty, Astra to stíhá pod půlminutu), šel jsem si tu jednotku koupit, ale už prostě nikde nebyla. Nakonec - stejně už jsem doma víc svitkových filmů ke skenování nenašel, tak jsem koupil Epson Photo Perfection V330P, který prosvětlovací jednotku má už v základu, je snad rychlejší, než Astra, jen neumí nic širšího, než kinofilm. A Umax jsem dále neřešil. Také proto, že jsem k němu nesehnal novější ovladač. Pod Windows 7 už totiž uměl jen náhled o velikosti poštovní známky, který se nedal zvětšit, volba režimu kompatibility nic nevyřešila, prostě s tím byla práce dost nepohodlná.