Náhrada motorku ke gramofonu
Moderátor: Moderátoři
Náhrada motorku ke gramofonu
V případě nouze kup pravotočivý Sharp s osičkou Ø 2 a přelisuj kladku. Osičku 11 mm nemá, jen 7,5, ale to by nemuselo až tak vadit. Otáčky dostavíš trimrem, mechanické uchycení už se dá pořešit různě.
- jardafiala
Vracím se k tomu asi po 2 letech, předtím jsem to řešil v rubrice Oprava a restaurace starších přístrojů - Sanyo G 2612.
Řemínek není, motorek má stromeček a pohání talíř přes kolečko napřímo.
- jardafiala
A pak už jen doladit trimrem regulátoru otáčky.
- jardafiala
EDIT už jsme si poslali SZ
Předpokládal jsem, že to byla první věc, kterou jsi zkusil; konečně to jsem tu už několikrát popisoval, že tím začínám u řemínků a mezikol, když nějaký takový přístroj zpomaluje nebo zjevně prokluzuje: kapku neředěného saponátu na obvod mezikola, rozetři ji po celé kontaktní ploše převodu a vysuš papírovou kuchyňskou utěrkou, totéž udělej s hnanou plochou talíře a stupňovitou předlohou. Pak to zapni a nech rozleštit při všech rychlostech.
Saponát by měl být obyčejný, s minimem kosmetických přísad, ale zjistil jsem, že ani ty příliš nevadí.
Případně to pak ještě jednou vysuš, zbytky saponátu vytlačené do stran ten proces zvýšení třecího momentu zpomalují.
A uvidíš, jestli to uvidíš jen na stroboskopu, nebo i uslyšíš, až položíš hrot na desku.
Když slyšitelně zpomalí, je čas zabývat se motorem.
- Přílohy
-
schematic 1.pdf- (129.18 KiB) Staženo 109 x