Frekvence a stabilita se dá docela dobře ověřit, když se použije čítač a hradluje se impulsy z GPS jednotky. Dnes stojí pár korun a přesnost a stabilita je dostatečná i na nastavení dílenského normálu. Pokud 1sec nestačí, dá se u většiny GPS modulů nastavit až 10sec nebo použít děličku.
Kmitočtové normály z čítačů Tesla Brno.
Moderátor: Moderátoři
Frekvence a stabilita se dá docela dobře ověřit, když se použije čítač a hradluje se impulsy z GPS jednotky. Dnes stojí pár korun a přesnost a stabilita je dostatečná i na nastavení dílenského normálu. Pokud 1sec nestačí, dá se u většiny GPS modulů nastavit až 10sec nebo použít děličku.
ondraN píše:Diskuze s osmibitovým Broukem Pytlíkem nemá vůbec smysl![]()
Takze je lepsi cosi pracne a zdlouhave jaksi overovat nez pouzit ten samy GPS modul primo v normalu a mit tu stabilitu k dispozici neustale.
Jedna perla za druhou.
Se prestavam divit ze se vsechno dela v cine, kdyz u nas mame takto pokrokove smyslejici konstruktery
Celeron píše:pepik9 píše:Něco k tomuhle tématu je v letošní PE 08-11.
Díky, ten seriál od Šedivýho je docela dobrej. Akorát že PE 11 se na Uložto nějak nevyskytuje.![]()
A s tím rubidiákem si ze mě asi dělaš srandu, co?
Kdyz napises poradne o jake cislo se vlastne jedna, mrknu se na to. Mam stazene AR od r.1952 a o tak starou zalezitost se snad nejedna. "letošní PE 08-11" nemam predstavu co je.
termit256 píše:ondraN píše:Diskuze s osmibitovým Broukem Pytlíkem nemá vůbec smysl![]()
Takze je lepsi cosi pracne a zdlouhave jaksi overovat nez pouzit ten samy GPS modul primo v normalu a mit tu stabilitu k dispozici neustale.
Jedna perla za druhou.
Se prestavam divit ze se vsechno dela v cine, kdyz u nas mame takto pokrokove smyslejici konstruktery
Tak jsem zvědavý, kolika bastlířům bude GPS něco přijímat v jejich kutlochu nebo ve sklepě. Kalibraci si můžu udělat tam kde je signál v pohodě. Hlavu bys měl používat spíše ty
A díky těm našim úžasným moderním konstruktérům (asi jako jsi ty) máme auta, která se naprosto úžasně a báječně ovládají a všichni je milují (pozor, ironie!).
A kutilmile - nelituju tě
termit256 píše:"letošní PE 08-11" nemam predstavu co je.
Takže překlad pro nechápavé: "letošní PE 08-11" je Praktická elektronika číslo 08 až 11 a letos je rok 2022.
Ten normál jsem potřeboval hned a bastlit něco s GPS je u mě tak na dva měsíce. Proto vemu něco, co doma mám.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
fredis píše:Jirko BM 553 má psáno -+5.10-4. To je ten menší normál.
Jo, je to ten černobílej kvádr kde ta černá půlka kvádru je svázaná s topením KF517 a přes převodní krabici je to teplotně svázaný se skleněným krystalem a měřícím můstkem teploty, vše omotaný několika vrstvama Cu fólie.
Na věci, co s tím potřebuju "kalibrovat" mi ta jeho přesnost úplně stačí. Celkem by mě zajímalo, na co někdo při bastlení potřebuje přesnost a stabilitu o několik řádů vyšší, než mají tyhle normály.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:termit256 píše:"letošní PE 08-11" nemam predstavu co je.
Takže překlad pro nechápavé: "letošní PE 08-11" je Praktická elektronika číslo 08 až 11 a letos je rok 2022.![]()
Ten normál jsem potřeboval hned a bastlit něco s GPS je u mě tak na dva měsíce. Proto vemu něco, co doma mám.
zadej do vyhledavani na ulozto AR 11 2022
Celeron píše:...Celkem by mě zajímalo, na co někdo při bastlení potřebuje přesnost a stabilitu o několik řádů vyšší, než mají tyhle normály.
Ono nejde ani tak o tu absolutni presnost, ale o maximalni spolehlivost ze na vystupu je za vsech okolnosti opravdu co ocekavas.
U 50let "vystarleho" normalu socialsticke kvality bych za zaruku jeho funkcnosti nedal ani zlamany nehet. Uz jsem se takto parkrat vydrbal s vselijakymi mericimi pseudopripravky a hodiny nasledne hledal problem jinde. Takze co se tyka mereni, vsechno o cem mam jen trochu pochyby leti do kose.
Jinak pokud to nerozchodis, OCXO 10MHz jsem kupoval na ebay za cenu v radech nekolika malo stokorun, at uz nove nebo vystarle. Nejspis to kuchaji z GSM technologii. Treba tady od sousedu by to bylo i bez cekani.
https://www.ebay.com/itm/203594332104
Celeron píše:EKKAR píše:Budeš teda chtít nějaký ty 7490?
Ne. Za prvák mám asi 20 ks 74LS390 a za druhák nevím jestli aspoň jeden z normálů rozhejbu do použitelný podoby. Dnes kvůli klasickýmu štědrodennímu šaškování jsem dílnu ani neodemkl.
Chce to rozdělat a vyměnit tam tu zeleninu. Jinak jsem s nima žádný problémy neměl.
Moje zkušenost s těmito jednotkami za pár stovek, které tady tak nadšeně opěvuješ, jsou natolik tristní, že je raději hodím do koše místo starých funkčních bloků z 50let starých přístrojů.
Zrovna nedávno jsem se dobře pobavil s jedním procesorovým modulem, co při lehkém poklepu vychcípával. A výš že problém byl zrovna v krystalu?
Nevím jaké jsou zkušenosti ostatních, ale to co pár let spolehlivě fungovalo má daleko větší šanci, že to bude bezporuchově fungovat dále, než tyhle, tebou doporučované moduly.