s lítostí přiznávám, že stupeň zaujetí problémem u mě nedosahuje takové výše jako u Custa, odhadl bych to tak 0,15 Toho, jehož jméno se nevyslovuje
El. topidlo
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Crifodo píše:tomáš sice jedno, ale ne všechny citace pocházejí ode mě![]()
Soryy, error vzniklý bezmyšlenkovitým Ctrl-V
Opraveno.
Cust píše:tak to jsou případy, kdy elektron emitující záření není vázán na atom - nedochází tedy k přeskokům z hladiny na hladinu
Já jsem zvyklý používat termín energetická hladina vždy, když není spektrum skutečně spojité, ale je kvantizováno. Nemusí se jednat nutně o vazbu na atom (či na krystalovou mřížku). Viz např. http://artemis.osu.cz/mmfyz/qm/qm_4_2_2.htm
Cust píše:tomasi, do toho "optimálního" jste se trošku zamotal...zopakujte si stupňování přídavných jmen (ale to nemá cenu řešit)
Naopak, mám v tom naprosto jasno
Andrea píše:tomasjedno píše:Mimochodem, třeba u brzdného záření elektronu. Ten elektron se zdánlivě brzdí spojitě, ale ve skutečnosti vždy, když vyzáří foton, se zbrzdí o diskrétní hodnotu.
Ano a ta diskrétní hodnota může být libovolná,
Volná částice má spojité spektrum, ale elektron brzděný průletem skrz materiál lze považovat za volnou částici jen v prvním přiblížení. Proto jsem i nadále hluboce přesvědčen, že to spektrum je diskrétní, byť velmi husté, takže se jeví jako spojité. Prokazovat splnění okrajových podmínek pro stacionární Schrödingerovu rovnici ale myslím trochu přesahuje rámec tohoto portálu
- tomasjedno
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
Už jsem pochopil co jsi chtěl říct.. To co jsi napsal v posledním příspěvku s citacema, tak proti tomu nemůžu nic říct - nemáme tedy různé pohledy na fyziku. Jen jsme každý psali o něčem jiném
a s těma jmény bych byl zdrženlivější, ale to je na vkusu každého...
a smažte už tohle proradné vlákno
https://tepelne-zarice.heureka.cz/vigan ... /#prehled/
Je normální, že to svítí tak nepravidelně?? Není tam velká šance, že se topná spirála přepálí? Jinak kontrolka provozu (např. doutnavka) tam NENÍ.
Foceno v říjnu 2022.