Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 4
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Doporučuju nabíjecí nějak označit a poučit okoložijící (třeba jedním omotáním izolační páskou a barvou tak situovat i páry, co se mají používat spolu - v hračkách, foťákách a pod)
Co se týče výše vedené polemiky kolem zkušebního udělátka galvanických článků, je dobré vzít v úvahu, že konstruktér ten panelový měřáček (MP40) používá jen jako improvizovanou zkoušečku, která mu přibližně napoví, v jakém stavu je zkoušený článek, nikoliv jako měřící přístroj. Řešit v tomto případě nějaké vlivy cizích magnetických polí na přesnost výchylky ručky deprézského systému měřáčku, který při zkoušení jistě ani není držen svisle (předepsané poloze), je pak zbytečné.
V podstatě by se v tomhle konkrétním případě nemusela stupnice ani cejchovat.
Když bych se s dovolením vrátil k topicu:
Včera jsem zkusil oživit dříve zmíněný netbook ze sběrňáku. Stačilo nalézt vhodný napájecí konektor a připojit ho na dílenský zdroj.
Šlape jak hodinky, baterka se nabila a drží 1,5 hodiny běžného provozu. Původní majitelka byla asi učitelka. Zůstal tam po ní funkční systém a fůra fotek a muziky, nějaké noty a básničky pro děcka. Moc jsem to neštudoval, smazal všecko co po ní zůstalo, odinstaloval nepotřebný soft, překonfiguroval si systém k obrazu svému (je tam WINXP Home SP3).
Možná na něj hodím Android X86. Mám obligátní USB osciloskop Hantek 6022 a pro ten existuje perfektní androidí aplikace.
(Doufám, že můj příspěvek teď nespustí hysterickou tirádu o tom, jak jsou BFU totálně blbí, že to někdo vyhodí funkční, ani si nesmaže svoje data etc.)
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
V tomto jsou někteří lidé fakt hloupí.
Vzal jsem všechno, že to přeberu a třeba si něco nechám. Je jich 16, ale není to můj hudební směr a tak to asi vrátím, tam kde to bylo. Je tam Moravanka, nějaké trampské písně a nějaká další dechovka.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Kremik píše:Že prej nespustí.
Můj podotek považuješ za hysterickou tirádu? Hm.
Takových desek jsem onehdá našel u kontejneru celkem kvanta, Mládek, Olympic, Katapult... Náhodně vyjmutá deska z obalu (následně další tři) mě utvrdily v tom, že jsem to u těch popelnic nechal. Stav strašný, jak kdyby na tom někdo obědval.
Ale už jsem takhle občas zachraňoval historické nahrávky, v jiné formě nedostupné. Třeba tuhle strašlivou hovězinu:
https://ulozto.cz/file/ddUw3Xgy/z-pohad ... D0owpmBN==
Dneska jedu zase na sběrný dvůr. Třeba se ovládnu a nebudu šmejdit...
V ŽOSce, v "kolovce" měli svářečku pro automatické navařování pod tavidlem, myslím že byla německá a v ní byly měřící přístroje, V a A ještě v bakelitovém pouzdře. Provedení magnetolektrické, A pro bočník, rozsah několik set ampér.
Používalo se to pro navařování jízdní plochy kol lokomotiv.
Na stupnici měřáků byl údaj Fe 3mm a panel svářečky byl nad hlavou, sklopený mírně šikmo dolů. Měřáků tam bylo několik dvojic.
Dělal jsem pokus jak se to bude chovat, nejdřív bez panelu volně postavené na dřevě, pak olepeno dokola nastříhaným trojkou ocelovým drátem, pak s kolmým postavením a pak pod tím úhlem jako byl skutečný panel stroje.
Přítomnost železa byla na výchylce ručky skutečně poznat, tak jsem se zamyslel a zatím tu práci odložil. Zašel ještě ke stroji a zkontroloval čelní panel a tloušťku plechu.
Když pak přišel na návštěvu kamarád který byl zámečník, vysvětlil jsem mu co a jak chci. Druhý den přišel a přinesl mi podlouhlý ocelový plech tloušťky 3mm, ohnutý v půlce (ale ne do 90°) a v jednom jeho rameni bylo vypálené a vypilované okénko (cca 75x75mm).
Tak jsem prováděl kalibraci přímo v podmínkách ve kterých se přístroj nacházel v provozu.
https://aukro.cz/tesla-azs-217-7029232025
A druhá:
https://aukro.cz/transiwatt-140p-7029233953
Škoda že nemám fotky původního stavu.