PC zdoje s IO 2003
Moderátor: Moderátoři
PavelFF mimo jiné píše: Jo, je to tak. Schottky dioda ukáže v závěrném směru třeba 12kOhm a přesto je dobrá....
Souhlas, měřil jsem dva ověřené funkční typy od Mospecu, S10C40C a S40D45C a došel jsem k podobným měřením. Nicméně při postupném měření na třech různých multimetrech jsou tam diametrální rozdíly v naměřené hodnotě na každém z nich. Podle mě je to údaj celkem na nic a může se lišit typem použitého měřáku a jeho rozdílu ve vnitřním způsobu měření. Těm diodám nic není a takové ohmické měření je naprosto k ničemu a o ničem nevypovídá...
-
PavelFF
Podle katalogu mají tyto diody při jmenovitém závěrném napětí při 25st.C závěrný proud klidně třeba 5mA a při 100st.C dokonce až 50mA!
může být tato vlastnost příčinou toho, že při silném přehřátí diod vlivem velkého zatížení dochází někdy k samovolnému vypnutí zdroje (do podobného režimu jako např. po zkratu, tzn. po vypnutí síťovým vyp. a opětovném zapnutí zdroj znovu najede) ???
Tato vlastnost diody není příčinou vypnutí zdroje. Jednak dioda není vystavena tak velkému závěrnému napětí (takže závěrný proud je menší), jednak je proud Ir řádově míň jak setina proudu If, takže se to na zdroji neprojeví.
Proti přehřátí bývá ve zdrojích termistor (většinou poblíž chladiče diod nebo je k němu různě kvalitně/nekvalitně připevněn. Při poklesu odporu termistoru se zablokují budicí pulzy.
Přehřátí se ani jinak než termistorem snímat nedá. Dá se snímat nadproud a nebo zvýšené napětí, ale to s teplotou nijak jednoznačně nesouvisí (např. při zkratu se chladič ani nestačí ohřát a přesto se zdroj vypne).
Killroy píše:PavelFF mimo jiné píše: Jo, je to tak. Schottky dioda ukáže v závěrném směru třeba 12kOhm a přesto je dobrá....
Souhlas, měřil jsem dva ověřené funkční typy od Mospecu, S10C40C a S40D45C a došel jsem k podobným měřením. Nicméně při postupném měření na třech různých multimetrech jsou tam diametrální rozdíly v naměřené hodnotě na každém z nich. Podle mě je to údaj celkem na nic a může se lišit typem použitého měřáku a jeho rozdílu ve vnitřním způsobu měření. Těm diodám nic není a takové ohmické měření je naprosto k ničemu a o ničem nevypovídá...
Vďaka Vám všetkým za pomoc s tými diodami. Teraz skúšam vydedukovať, ako tie zdroje s týmto IO spustiť "núdzovo, resp. násilne" tak, aby nedošlo k poškodeniu výkonových spínacích tranzistorov. Manipuláciou napätia na pine 5 sa mi to už raz s týmto dôsledkom totiž už podarilo a nerád by som odpisoval zbytočne ďalšie. Viete, už teraz mi ani tak nejde o prinavrátenie týchto zdrojov do prevádzky, ale o získavanie poznatkov s týmto IO.
A obvody 2003 som skontroloval tak, že do funkčného som osadil objímku a v nej skúšam z vadných. Každý pri tom vyhovel.
Ešte jeden dotaz - v niektorých zdrojoch sa používa IO LP7510, resp eqivalent TPS3510. Vie niekto, či sú dostupné na našich trhoch? V mojom okolí nie, ani na mnou poznaných zásielkových obchodoch ich nevedú. Potrebujem 2 ks, jeden zdroj síce beží ale PG má 8,5V /prerazený fet na výstupe IO/ a druhý je zrejme celý v čude. Pritom sú to 350W slušné a nie staré zdroje.
jandu mimo jiné píše:v niektorých zdrojoch sa používa IO LP7510, resp eqivalent TPS3510. Vie niekto, či sú dostupné na našich trhoch?
www.ges.cz/?page=index&or=sort&ipp=120& ... ES11613708
GES má v SK zastoupeni, viz jejich stránky.