Digitálně řízená lineární odporová zátěž
Moderátor: Moderátoři
Digitálně řízená lineární odporová zátěž
Chtěl bych si vyrobit digitálně řízenou odporovou zátěž s lineárním průběhem odporu a dále uvedenými parametry. Řízení odporové zátěže předpokládám Arduinem. Odporovou zátěží by měl protékat pokud možno co nejvíce konstantní proud 100mA +/-0.025mA (požadavek snížen na +/-1mA) při pozvolna klesajícím stejnosměrném napětí od 4.2V do 2.2V DC +/-0.01V (požadavek snížen na +/-0.1V). Pokles napětí v čase o 0.1V za 300 až 7200 sekund.
Doplněno:
Zřejmě použiji již hotovou elektronickou zátěž s nižší než původně uvažovanou přesností a s možností čtení dat z Arduina přes sériovou linku.
(1) zátěží by měl protékat pokud možno co nejvíce konstantní proud 100mA +/-0.025mA,
potom by se nemuselo nic nastavovat digitálně (žádné Arduino).
Stačil by pak výkonnový tranzistor společně s op. zesil. zapojeno jako zdroj konstantního proudu.
Potom změna V=4.20 na V=2.20 nehraje roli, "zdroj konstantního proudu" udržuje stále 100mA.
Pro inspiraci o co jde, třeba zde: http://www.discovercircuits.com/PDF-FILES/inject01.pdf
Proud se nastaví R10 a nebo R7
PS. ale možná, že jsem jen špatně pochopil zadání...
A kutilmile - nelituju tě
termit256 píše:To bude zas nejaka blbost. Mas vubec multimetr ktery je schopen zmerit tak presne proud? Napriklad ani 7½ mistny multimetr 34470A ktery stoji cca 100.000,- nema dostatecnou presnost na tve pozadavky.
K tak přesnému kontrolnímu měření bych multimetr nepoužil. Dělám v oboru měření a regulace a použil bych kalibrátor, který má kolega v práci. V měřícím rozsahu 100 mA je tam nejistota měření proudu +/-1,5 μA + 0,02 % odečtu.
Nicméně uznávám, že s tou požadovanou přesností toho udělátka jsem to opravdu přehnal a tak zřejmě půjdu s nároky mnohem níže.
Známý mi nabídl na vyzkoušení zapůjčení už hotové elektronické zátěže, kterou si nedávno koupil. Je to v podstatě měřič kapacity různých aku s nastavitelným konstantním proudem. Konstantní proud je tam nastavitelný a průběžně to zobrazuje i napětí, odebranou kapacitu a vybíjecí čas. Má to vlastní displej a ovládací rotační enkodér a navíc to má i sériovou linku pro čtení dat, které lze realizovat z jiného zařízení jako je třeba Arduino. Přesnost konstantního proudu je tam sice mnohem nižší (cca 1%), ale na vyzkoušení to zatím stačí.