Dobíjecí soustava v autě
Moderátor: Moderátoři
Dobíjecí soustava v autě
http://www.skoda.panda.cz/clanek.php3?id=380
a
http://www.skoda.panda.cz/clanek.php3?id=379
najdes tam vsechny odpovedi a jeste neco navic...
TRPĚLIVOST!
Jestli sem dáš stejný dotaz každých 7 hodin, neurychlíš to. Tak ten ze so říjen 15, 2005 10:12 am mažu
Dobíjecí soustava
Kazdopadne presne nachapu na co presne to podrebujes vedet... Napis to podrobneji a pak se snad dopatrame nejakeho vysledku a pripadne se prida i nekdo jiny - fundovanejsi...
PS. V clanku ,na ktery jsem ti poslal odkaz je vysvetlen princip regulace a zaroven je na serveru vysvetleno i chovani olovene baterie, Z toho si muzes odvodit chovani cele soustavy...
nabíjecí soustava
tak to rozdělíme
1. motor neběží: veškerý odběr je krytý z akumulátoru, ten se zde tedy chová jako primární zdroj proudu. Tento případ je celkem jasný.
2. motor běží: na soustavu alternátor - regulátor - akumulátor nutno pohlížet jako na zdroj, přičemž akumulátor si můžeme představit jako filtrační kapacitu, jejíž velikost ve [F] lze z [Ah] spočítat. Prostě alternátor živí odběr ve vozidle a vyškeré výkyvy se celkem účinně filtrují akumulátorem, jehož "náboj" je udržovaný na maximálním pomocí regulátoru - tato regulační smyčka má také zabránit vzniku trvalého přepětí (záměrně vynechávám indukční špičky, ty totiž vznikají až dál od akumulátoru, kde se uplatňuje větší odpor vedení).
3. motor běží, ale spotřebiče mají větší odběr, než výkon alternátoru: alternátor, protože je regulovaný na větší napětí, aby byl schopný dobíjet, dodává maximální proud, ale na dobíjení nestačí. Jeho napětí při tomto proudu už totiž kleslo na úroveň napětí akumulátoru a ten dokrývá chybějící proud. Čili logicky se ani nemůže dobíjet.
A teď to snad už bude jasnější, ne?
dobíjecí soustava
Omlouvám se za to zdvojení dotazu, ale šlo o moji nepozornost, že jsem to napsal do jiného tématického okruhu, nešlo mi opravdu o urychleni odpovědi.
jasně
Je ale dobře, žes to vydržel číst až do konce a ještě připsal, jestli ti to k něčemu bylo nebo nebylo. To každý nedělá.
Takže necháme omluvy plavat a přijď na bastlírnu zas.
Moc se mi to nezdá. Mám nový regulátor, je to trochu lepší než dříve, ale nevím, zda by se napětí nemělo držet stále řekněme kolem 13,8V.
Tak mi jde o to, zda pokračovat v bádání, tedy asi jít do větší repase alternátoru (kroužky, ložiska), ev. jeho výměny.
Alternátor je Bosch 12V/70A, počítám, že při těch 13,2V může být odběr spotřebičů tak 30 - 35A.
-
Honza.S