LED žárovky (přesunuto)

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

#331 Příspěvek od rnbw »

V Polsku vyraba Philips ziarivky.

Aky zmysel ma v Europe osadzovat cinske LED na plosak vyrobeny v Cine a davat na to plastovy kryt vyrobeny v Cine? Jedine, ze by na to boli nejake dotacie (na znizenie zavislosti od Ciny :D )

Ked doma byvas sam alebo si vzdy doma, tak si ten modul vymenis. Ale co ked si tyzden prec a manzelke prestane svietit svetlo v kupelni?

Iluzie o zivotnosti LED modulov by som si ziadne nerobil. Tzv. moderne stropne lampy s nevymenitelnymi LED sa seru dost.
hajeklubos

#332 Příspěvek od hajeklubos »

Také jsem se pokoušel o přechod na LED a po několika pokusech musím souhlasit s tím, co píše rnbw. Třeba do stojací lampy filamentku o číslo větší, protože v barvě 2700 to má menší svítivost. Jedině ta byla skutečně všesměrová a akceptovatelná. Do žádných pevně namontovaných LED svítidel bych nešel. Nedělám si vůbec iluze o životnosti čehokoliv. Nějaké nálepky na krabičce. Už tomu nevěřím, je to přeznačená Čína. Jak jsem zde už jednou psal je to o svítivosti v té barvě co chceš. Jejich údaje co to nahrazuje jsou dívadlo. Ve finále jsem u kuch linky zůstal u 120cm dlouhé zářivce 827 Osram. Náhradou za stejnou svítivost v LED 2700 nezvítězím. O moc míň by to nežralo.
ondraN

#333 Příspěvek od ondraN »

Hlavně v kuchyni záleží i dost na barevným podání a to je u ledek dost na houňo. Taky mám na lince trubky, dokonce 9xx
Lukas-1

#334 Příspěvek od Lukas-1 »

LEDky a jiné věci se přeci nevyrábí jen v Číně. To je nesmysl, takové to bezduché klišé, které neodpovídá realitě.

Já třebas narazil na firmu Snaggi, která dělá svítidla tady a používá v nich výhradně japonské LED čipy NICHIA, dávají na to záruku 10 let, jenže nemají e-shop a maloobchod je asi nezajímá. Realizují zjevně jen větší zakázky, osvětlení pro celou halu, obec a tak. Tím chci říct, že kloudné věci jsou, ale ne na každém rohu, neb většina lidí rezignovaně srazí paty a tu Čínu koupí v Tescu a hotovo. Já to tak nedělám, jsou to moje peníze a já si rozhoduju o tom, za co i jak je utratím. ;-)

Zkusím tu firmu oslovit, protože do těch stropnic na chodbě a v koupelně bych něco jejich asi použít mohl. Pokud zjistím něco zajímavého, tak se tu podělím.
rnbw

#335 Příspěvek od rnbw »

Myslis, ze niekto bude davat japonske LED do ziarovky za 2 eura?

Nejaky priemyselny kvalitny LED modul bude kludne stat 100 eur a na domace pouzitie nebude vhodny (napr. studena farba, velky chladic).
Lukas-1

#336 Příspěvek od Lukas-1 »

No jedna japonská LEDka se dá i v malém počtu koupit asi za kačku, takže úplná blbost to není. Teoreticky by se dal ten modul i vyrobit doma a vzhledem k životnosti, kterou japončíkům v datasheetu věřím, by to bylo na sakra dlouho.

Ale ještě jsem narazil na tohle: Philips Ultra Efficient. Tyhle filamenty mají asi dost nevídanou efektivitu, tak by mě zajímalo jaké jsou praktické zkušenosti s touhle produktovou řadou.
xsc

#337 Příspěvek od xsc »

Jestli jsou to ty, co Philips používá pro své "dubajské žárovky", tak zkušeností jinde moc nebude. Ale tady je nějaký popis:
https://www.youtube.com/watch?v=nMc6mjE9Y1s
Lukas-1

#338 Příspěvek od Lukas-1 »

xsc píše:Jestli jsou to ty, co Philips používá pro své "dubajské žárovky", tak zkušeností jinde moc nebude. Ale tady je nějaký popis:
https://www.youtube.com/watch?v=nMc6mjE9Y1s

Díky moc za odkaz. Borec je i kuchá, takže je vidět, jak jsou konstrukčně řešené.

Přímo Dubai lamps na našem trhu dostupné nejsou, na zahraniční eshopy jsem se zatím nedíval, ale i tyhle vypadají solidně. Rozdíl v příkonu mezi touhle verzí a tou pro Dubai je minimální, asi je zkusím. Jen bych ještě před nákupem chtěl ověřit, zda mají skutečně akcent v zelené části spektra, páč je to subjektivní věc, kterou by chtělo vidět. Co jsem se ptal servisáků v prodejně, kam si chodím pro součástky, tak reklamací je fakt málo, nemají tedy vůbec problém reklamaci uznat a žárovku vyměnit.
Valdano

#339 Příspěvek od Valdano »

LED žárovku Philips Ultra Efficient 60W, 840lm, 3000K, E27 co rozebírá chlápek na tom videu mají aktuálně třeba na Alze a jsou tam k ní i nějaké recenze od zákazníků co si ji koupili. Zmínky o tom, že tyto žárovky produkují světlo s nádechem do zelena jsou i v recenzích k variantě 4000K.
Lukas-1

#340 Příspěvek od Lukas-1 »

Jinak dávám report, že s těma Philips ultra efficient light žárovkama jsem už řadu měsíců maximálně spokojenej. Úspora je znát. Nakoupil jsem je do celého baráku, všechny drží. Vlastně nemám ani žádnou náhradní, protože proč vlastně.

Původně teplou 3000K jsem nezkousnul, jde to fakt do zelena, ale ta bílá 4000K je fajn. Zjistil jsem, že je to fakt hodně o zvyku, po dvou týdnech už tu změnu oproti klasické žárovce nikdo nevnímá. Je tedy fakt, že jsem úplně všechny klasické žárovky v baráku, včetně malých lampiček, přestrojil na ledky o jednotné teplotě 4000K. Je lepší když se to netluče. Navíc jsem zjistil, že jsem byl doma jedinej, kdo tu žlutou barvu klasických žárovek prefroval, všichni ostatní tvrdí, že v tomhle líp vidí.
Hydrawerk

#341 Příspěvek od Hydrawerk »

No někam do sklepa nebo na schodiště by to mohlo stačit.
https://www.alza.cz/philips-led-4-60w-e ... tm#recenze
Lukas-1

#342 Příspěvek od Lukas-1 »

Hydrawerk píše:No někam do sklepa nebo na schodiště by to mohlo stačit.
https://www.alza.cz/philips-led-4-60w-e ... tm#recenze

Dělají i ekvivalent 100ky, ta se však ne do každého svítidla vejde, neb je o fous větší naž wolframová klasika. Deklarované životnosti věřím, zatím jsem neměl v ruce nic podobného, co by bylo takhle chladné. Filamenty to vydrží a díky nenamáhání elektroniky, která je umístěná v patici, teplem i ostatní součástky, hlavně kondy.
Hydrawerk

#343 Příspěvek od Hydrawerk »

Objevila se další filamentová LED žárovka Osram s vyšší účinností.
https://eshop.ledvance.cz/collections/b ... tepla-bila
https://www.bauhaus.cz/osram-led-zarovk ... k-31926805
Maximální výkon 7.2 W
Ekvivalent běžné žárovky 100 W
Velmi dlouhá životnost až 50 000 h
Velmi vysoký počet spínacích cyklů: 500 000
Světelný výkon: až 210 lm/W
Jsem zvědav, jak kvalitní světlo to vyzařuje. Pořádnej vyhlazovací kondenzátor se tam asi nevejde, takže by to mohlo blikat na 50Hz jako stará zářivka se startérem a tlumivkou. Ale někam na WC či chodbu bych to zkusil...
Přílohy
ultra-ucinna-led-zarovka-e27-72-w-energy-tepla-bila-4099854009532-796360.jpg
ultra-ucinna-led-zarovka-e27-72-w-energy-tepla-bila-4099854009532-796360.jpg
Hydrawerk

#344 Příspěvek od Hydrawerk »

Výroba levných LED žárovek v Pakistánu. https://www.youtube.com/watch?v=AxwCUJq ... l=TopWorks
Valdano

#345 Příspěvek od Valdano »

Já používám v lampičce na pracovním stole tuhle filementku 3,8W Ultra Efficient (ekvivalent 60W) od EMOSu a spokojenost. Definovaná životnost 50000h. Záruka 5 let. Mají tam i 5W (75W) a 7,2W (100W) se zárukou 5 let.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“