Sekundární usměrňovač SMPS
Moderátor: Moderátoři
Sekundární usměrňovač SMPS
Zejména u prvního typu pracuje trafo v úplně jiném režimu, než "železné" trafo u síťového zdroje.
Přehled základních typů měničů je třeba zde (stručné vysvětlení principu je v příslušných sekcích Help).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- jardafiala
POZNÁMKA PRO REJPALY - v té době jsem si mohl nechat o hledání informací na netu jen zdát. Vytáčené připojení, nízká rychlost atd....
vs
dvakrát tolik závitů na sekundáru tenčím drátem, méně diod, menší úbytek na nich.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Zjednodušeně se dá říct, že zapojení s dvěma diodama se hodí pro malé napětí a velké proudy, kdy se dvojité vinutí do okénka vejde, pak jsou ztráty jen na dvou diodách a zapojení se čtyřmi diodami na velké napětí a menší proud s nepůleným vinutím.
Zapojení se čtyřmi diodami klade menší nárok na závěrné napětí diod, což je třeba u 260V významné a při sériovém zapojení sekundárů traf to ani jinak nejde.
Těch vlivů je víc, každé zapojení se víc hodí na něco jiného.
Jde o jednoduchý zdroj symetrického napětí. V původním zapojení funguje naprosto bez problémů už léta.
Když jsem se ale pokusil upravit výstup jako zdroj kladného napětí, tak vše fungovalo pouze pokud byl k sekundárnímu vinutí připojen pouze usměrňovač. Jakmile jsem zdroj spustil s připojeným kondenzátorem (1000uF), při zapnutí okamžitě něco kleklo. Většinou šváb, někdy i některý z mosfetů.
Přitom v symetrickém zapojení s napájecím středem tam byly i daleko větší kapacity, a zdroj držel jako čert. Kde dělám chybu?
(na obrázku je červeně označen problém, ostatní jsou OK).
Díky
klapac píše:22uH/5A
není to málo ?
na jakém jádru to máš ?
prohlédni si poznámky Danyka o spínaných zdrojích . . .
ok1hga píše:není to málo ?
na jakém jádru to máš ? prohlédni si poznámky Danyka o spínaných zdrojích . . .
EI40.
Mě spíš zajímá, proč to jako zdroj symetr. napětí bez problémů tahá 300W, a klasický greatz nefunguje.