Elyt 1000/15 FROLYT

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
otakarv
Kontaktovat uživatele:

Elyt 1000/15 FROLYT

#1 Příspěvek od otakarv »

Známý mi donesl na přeladění VKV rádio Prominent de Luxe 214, někdo v něm měnil přívodní kábel a vcelku dost amaterským způsobem tak jsem si řekl že to rádio dám trochu do lepšího vzhledu, je v něm trochu více závad. Začal jsem od vstupního trafa na kterém jsou upevněné dva elektrolytické kondenzátory značky FROLYT 1000µF/15V. Ty jsem odpájel a změřil na čínském LCR-T4 ESR testeru (jiný měřák na tak velkou kapacitu nemám). Měřil jsem každý jeden několikrát a v jiných zdířkách ale ve výsledku mi vždy ukázal s menšími odchylkami stejnou kapacitu, viz přílohy.
Jsou tyto kondenzátory vůbec dobré? Můžu je tam s klidným svědomím nechat?
Přílohy
1673279130403 – kopie.jpg
Kondenzátor 2
Kondenzátor 2
1673278866884 – kopie.jpg
Kondenzátor 1
Kondenzátor 1
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Hm, to ukazuje slušný blbosti.

Prostě kond změř pořádným LCR metrem a dej důraz na ESR. Nic jiného se k tomu říct nedá.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
xsc

#3 Příspěvek od xsc »

Nejsou dobré, mají svod. Měřák měří RC metodou, proto ukazuje větší kapacitu - kvůli svodu se elyt nabíjí dýl. Ve zdroji to moc nevadí, ale je na odchodu.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

S kludnym svedomim by som ich vyhodil.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od otakarv »

Děkuji za rychlé reakce. Mají už svůj věk tak půjdou na zasloužený odpočinek. :wink:
Jsem teprve na začátku renovace tak jsem zvědav kolik těch vadných součástek ještě bude.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

Pokud chceš zachovat autentičnost, vykuchej ho a zabuduj tam nový, rozměrově tam určitě vleze.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od otakarv »

Přesně tak, toto jsi mi připoměl že jsem kdysi o takovéto renovaci elytů četl ve spojení s renovací starých rádií, televízorů a podobně, nyní to narychlo nemohu dohledat. Jednalo se tam o "náhradu" velkých síťových elektrolytických kondenzátorů, viz příloha. Tam také vykuchali vnitřek toho elytu a vložili dovnitř dostupný kondenzátor. Jenom už mi vypadlo z paměti jakým způsobem ten hliníkový obal otevírali a zpětně zavírali jenom vím že to vypadalo velice pěkně, autenticky.
Přílohy
Kondenzátor.jpg
Kondenzátor.jpg
jenicek

#8 Příspěvek od jenicek »

Opatrně upnout do soustruhu a upíchnout pertl. Vložit vnitřek a zalepit. Tak bych to udělal já. Akorát né každej má doma soustruh :?
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od otakarv »

Tuším že tam kde jsem to četl to také dělali na soustruhu jenom jak píšeš ten soustruh nemá běžně každý doma.
Já před léty toužil po malém stolním soustruhu, měl jsem i jeden vyhlédnutý ale stále chyběly peníze. V té době jsem ještě kouřil a jednou z dlouhé chvíle jsem tak pro sebe počítal kolik mě to kouření stojí. Když jsem došel ke konečnému výsledku ročního kouření tak jsem zjistil že jsem v podstatě ten soustruh prokouřil. I tá suma za kouření měla později velice kladný dopad na to že jsem s tím praštil.
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

Jde to i rozbruškou nebo v nejhorším pilkou. Jen je potřeba víc začišťovat.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Pertl se dá opatrně líznout pilníkem. Na brusce ne, zapatlává se kotouč a když se kondík moc ohřeje, začne týct. Hlavně bacha na starý "šploucháky" z let před 2.W.W.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jenicek

#12 Příspěvek od jenicek »

Ještě by to šlo udělat opatrně fortunkou s řezacím kotoučkem a otáčením kondenzátoru dlaní v prizmě (přiotevřeným svěráku), ale to se Ti nesměj klepat ruce :lol:
Odpovědět

Zpět na „Součástky“