Myčka Bosch SMS59M02EU - nehřeje
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
Luboš
To už bych raději sháněl to topné těleso https://www.ebay.com/itm/165835375748
- hajeklubos
Luboš
Je to stejný typ tělesa, ale vypadá to, že jsem tam, kde jsem byl. Ze začátku myčka vodu sem tam nahřála a nyní už zase ne. Stávalo se, že v první fázi se voda nahřála, potom se vypustila, znovu napustila a už se nenahřála, takže loterie.
Odpor tělesa je 19Ω, což je v pořádku. Znovu jsem prověřil relátka a ty jsou taky O.K. Když měřím napětí pro topné těleso, tak se asi na sekundu objeví 230V, ale záhy se jedno relé (ze dvou) rozpojí.
Jediné co jsem zjistil, že odpor těch pojistek (nebo co to je) je na původním tělese 9,2kΩ a na novém 12kΩ. Jenže když jsem připojil původní těleso s pojistkami, tak se taky ohřev nerozjede.
Nevím, co bych měl ještě prověřit a proč se ohřev hned po zapnutí přeruší, protože nyní mám topné těleso funkční.
- hajeklubos
Luboš
Na desce jsem naměřil 13,9V, ty jdou i na 5V stabilizátor a za ním je správné napětí.
P.S. Ale na napětí pro spínání obou relé topného tělesa jsem naměřil jen 10V. Sice cvakají, ale nemusí je to udržet. Zkusím zjistit, jak jsou zapojené, protože tam jsou prokovy.
Tak na lab. zdroji fungují relé i při 9V a jak jsem psal, na chvíli se za nimi objeví 230V, ale to jedno hned odpadne. Nejspíš to bude nějakou ochranou, ale nenapadá mě jakou, do myčky čumím poprvé.
- hajeklubos
- hajeklubos
Zkusil bych pustit jako, že chci celý cyklus na 35 C. S vyklemovaným relé. Jasně hlídat. Pak bych zkusil další na 50 C, nebo co tam jde nastavit. Když to bude držet teplotu, byl by system, topení +regulace Ok. Možná připojit nějakou slabou žárovku jako kontrolku k topení, jestli to opravdu reaguje na teplotu. Je to takové pátrání. Blbá práce, dráty krátké, teď aby ti to nenafackovalo.No uvidíš. Pak pátrat co shazuje to relé.
Je to úkol. Tak dej vědět a ať se zadaří.
Luboš
Už jsem to dříve naznačoval, že jde o uzavřený systém a těžko vydedukovat, proč to již s funkčním topným tělesem nefunguje, ale párkrát to po výměně hřálo.
- hajeklubos
Čert ví do kterého relé je tento koncák elektronikou vřazen.
Luboš
Vodu nemám nikde a chybu zaplavení nasimuluji, že nepřipojím konektor od spínače, což vím, když jsem ho jednou nasadil špatně na desku. To se rozsvítí hned chyba E15.
Signalizaci nahřívání nebo vypouštění nemám.
Každopádně jsem zkusil celý cyklus a proběhl bez vypsané chyby, takže si asi možná opravdu myslí, že má natopeno. Jenže i s připojeným původním tělesem na jeho NTC sensory to netopilo a čím vyšší teplota, tím nižší odpor, takže ten vyšší odpor ze začátku by vadit neměl a taky by to mohlo nahlásit chybu NTC sensoru E11, ale to se taky nestalo. Budu muset bádat, ale až bude zase čas.
Hlavně zatím dík Luboši za podporu.