Je možné vyrobit 3G vysílač?
Moderátor: Moderátoři
Je možné vyrobit 3G vysílač?
Ty hlavně nechápeš, že rozdíly mezi 3G a 4G nejsou zase tak velký třeba v kmitočtech a vlnovejch dýlkách, jako ve způsobu zakódování/modulace všech těch jedniček a nul. Srovnatelný to je třeba jako rozdíl mezi digitální televizí DVB-T a DVB-T2 - ten pokročilejší signál obsahuje modulaci, která dovoluje víc "zhustit" informaci třeba i tím, že má lepší "samoopravný" algoritmy, takže dovolí v původní šířce pásma přenášet informace vyšší rychlostí/s větší informační hustotou. Anebo v dopravě - jako bys nejrychlejší tankodrom €vropy D1 někde u Hňupolce utnul a dál až třeba k Bílý Veteši by vedla jen dvoupruhová "jednička". Od toho Hňupolce by dál na Štatl nikdo neprojel, jak by se to tam zašprajcovalo ...TeslaPC píše:Rozpočet, nejlíp co nejmín, nerad bych šel přes 5000. A zkušenosti s digitální technikou téměř žádné, většinu zkušeností s elektronikou co mám je z elektronkovou technikou. Spíš jsem měl na mysli jestli by to nešlo třeba z něčeho vyrobit, něco jako třeba jak se dá přeladit vysílačka, tak jeslti by se nedalo něco přeladit na 3G, nebo jestli by se nedaly seskládat nějaký moduly z něčeho aby to takhle fungovalo. Postavit tohle úplně od začátku si myslím že není v mých silách.
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
ADSL tady nikdy nebylo.
Takže výroba yagi antény na 900MHz směr BTS, poměrně dlouhej svod (cca 15m) tahanej 75ohm "vzduchovým" TV koaxem kvůli útlumu (tahal jsem s tím do dílny i MMDS bez konverze), a najednoui to jelo. Proti modemu to mělo cca dvojnásobnou rychlost, ale ty platby byly docela divoký.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- PCmaniac99
https://www.svetandroida.cz/vodafone-vlastni-3g-zona/
od toho bych se odpíchl a hledal dál...
EDIT: jestě zkus hledat pojem "femtobuňka", "femtocell"
EDIT 2: https://www.earchiv.cz/b09/b0316002.php3
Femtobuňku (jako zařízení) tedy nemá smysl kupovat „samu o sobě“ a pak si ji provozovat nějak „ve vlastní režii“. Vždy musí být součástí nabídky nějakého mobilního operátora - už jen z toho důvodu, že kolem sebe šíří signál, který svým rozsahem (frekvencí) spadá do frekvenčního přídělu daného operátora.
Jinými slovy: femtobuňka vyžaduje, aby jí mobilní operátor propůjčil „své“ vlastní frekvence, resp. vhodné frekvenční kanály, na kterých by pak komunikovala s mobily ve svém okolí.
- josef_novak
TeslaPC píše:... když loni vypnuly 3G tak jsem myslel že se přeskočím vzteky, protože přes 3G mě tady jelo skoro úplně všechno, všechny mobily, tablety modemy do pc, a několik 2G/3G opakovaču pro dokrytí celeho domova a částí baráku podzemí ...
Když pominu, že jsi v každém mobilu, tabletu a modemu musel mít datovou SIMku, tak to stejně nedává žádný smysl, provozovat nějaké 3G doma. Rovnou přidej otázku, jak si vyrobit vlastní SIM karty pro provoz vlastní 3G sítě.
Všechny tyhle vyjmenované zařízení umí používat WiFi a když by se jednalo o podzemí a opakovače, tak dnešní zařízení umí také VoWiFi.
- josef_novak
Se stávající SIM se k vlastnímu 3G nepřipojí, potřeboval by ze SIM dostat šifrovací klíče, a ta mu je nedá. Stejně tak mu je nedá operátor, který má jejich kopii. 2G by šlo, podle standardu tam lze vypnout ověření účastníka, spojení je samozřejmě nešifrované a nechráněné. SIM je potom potřeba jen pro zjištění IMSI.
Tak jak je položený dotaz to smysl nedává, ale obecně to lze. 2G mám vyzkoušené. U 4G by to neměl být velký problém. 3G je tvrdší oříšek a hlavně v dnešní době nedává smysl, kromě živé muzejní sbírky.