Zátěžový měřič akumulátoru
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
Luboš
pozn. Na dílu 3 mam chybu opravím.
- petula
- Kontaktovat uživatele:
Bernard píše:On petula vypočítá objem válce (cm³) a pak ho považuje za plochu (cm²). Je to jen nepozornost, on tomu rozumí.
omlouvám se, ano to je nepozornost
plocha má být PÍ x d x L
Teda nevím, proč, ale když sem píši, tak skoro každé slovo mám červeně podtržené, písmenka miniaturní blešky - viz printscreen
Proč je téměř vše červeně podtržené?
v příloze návod jak se vypočte chlazení vodiče.
- Přílohy
-
cooling-of-an-electric-conductor-by-free-convection-analytical-computational-and-experimental-approaches.pdf- návod na výpočet chlazení vodiče
- (210.63 KiB) Staženo 121 x
Máte-li průměr 1.2mm a délku 1m, pak plocha povrchu drátu je
0.12 x 0,12 x PÍ / 4 x 100 = 1.13 cm2
Jaký výkon lze do tohoto kanthalového drátu pustit, aby se zahřál na max. 1200°C ?
Snadná odpověď:
1.13 cm2 x 2.5 Watt/cm2 = 2,82 Watt
Pokud se spleteš a na základě omylu ti vyjde, že metrový odporový drát o průměru 1,2 mm zahřeješ cca 3 W na 1200 st.C, je pak ještě třeba zauvažovat logicky a s určitou znalostí že to není možné a svůj závěr zkorigovat a znovu to přepočítat...
Takže: není to jen nepozornost.
- hajeklubos
Luboš
- hajeklubos
Luboš
- hajeklubos
Těleso jsem tehdy obaloval "práškovým šamotem rozmíchaným s vodním sklem na hustou kaši" - jak psali v popisu.
Dobře se v tom tavila i sůl a potom následná elektrolýza na chlor a sodík i s hořením sodíku po vytažení elektrody. No legrace...
A když jsme zkusili do tyglíku šroubovici vybrousit, tak při nahřátí tyglík v broušení praskl.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!