Výroba plošáků laminační fólií
Moderátor: Moderátoři
Mahoney píše:Šlo by to nechat nasvítit v nějakém tom DTP studiu přímo na něj pomocí této metody?
Kolik si myslíš, že to bude stát? A4 (nejmenší možný formát) na filmový osvitce byl v devadesátkách stovka za list a to bez dokladu.
Neví to na beton ale kámoš tiskař něco říkal o standard formátech CPT desek do jednotlivých typů tiskových mašin a nebyl si jist, jestli se nesvítí na plechy na bubnu. On tiskne jen kameno a lino tisk, tyhle nový digitální technologie nepoužívá, je už pár let v penzi.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Další cesta je tisknout přímo na cuprextit a leptat rovnou, to jde upravenými sublimačními tiskárnami Epson (sublimační inkoust je vlastně něco jako vosk, leptací lázni odolá). Takhle dělá plošňáky onen pán z plosnaky.cz.
Další cesta je laserová gravírka a cuprextit postříkaný matnou černou (nemám vyzkoušené).
Mahoney píše:Další cesta je tisknout přímo na cuprextit a leptat rovnou, to jde upravenými sublimačními tiskárnami Epson (sublimační inkoust je vlastně něco jako vosk, leptací lázni odolá). Takhle dělá plošňáky onen pán z plosnaky.cz.
Jo, tuhle možnost jsem vyzkoušel na Epson Stylus Photo R300. Měla podavač na potisk CD a sublimační inkousty. Jenže zvládala jen desky rozměru CD.
Pak mě přes léto, kdy jsem asi měsíc netiskl zaschla hlava a ničím se mě už nepodařilo ji donutit znova stříkat.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
petrfilipi
jjilek píše:Na bicarbonu zapomeň, má úplně jiné vlastnosti (není alkalická, což je zde podstatné).
Díky moc za tuto poznámku. Celý den se tu s klukem snažíme udělat DPS negativní fotocestou a s jedlou sodou to prostě nešlo (a to jsem koupil "značkovou" od Dr. Oetkera). Ona něco rozpustila, ale na DPS pořád zůstal tenoulinký film fotorezistu. A když už došlo k jeho odstranění, tak tam dávno nebyly ani spoje. A až do teď jsme nevěděli, čím to je. Mám fotorezist 12 let starý, nemáme vychytaný čas (od 30s do 2 minut), neznali jsme koncentraci pro jedlou sodu - těch možností neúspěchu mohlo být vic. DPS jsme vyvolávali i 20 minut a nikdy to nevyšlo.
A se sodou na praní to funguje dokonale, rychle, skvěle. Předlohu tisknu laserovkou na pauzák - není to dokonale černé, ale na DPS to není vidět. Osvěcuji světlem na nehty (4*9W) ze vzdálenosti cca 8 cm přes 5mm sklo po dobu cca 70s. Nechám 10 minut odstát a vyvolávám ve vývojce (soda na praní, 5g/500ml, 30°C) po dobu cca 2 minut.
Ještě jednou díky.
PF