Osciloskop
Moderátor: Moderátoři
http://www.ok1ike.nagano.cz/soubory/nf_ ... age002.jpg
Na vstup připojíš zdroj nf signálu, pokud možno čistý sinus. A měříš před kondenzátorem, za ním, před kondenzátorem v emitoru BC, za ním...
Sleduješ jaký je signál, jestli je pořád sinus nebo už nějak ořezaný, měníš frekvenci signálu, pokud třeba při nižší frekvence se za kondenzátory snižuje amplituda, tak z toho můžeš usoudit, že ty kondenzátory jsou zralé na výměnu, když ten signál je nějak zdeformovaný, polaboruješ s pracovním bodem tranzistoru...
Chtěl bych digitál, ale než bych si ho pořídil, tak jsem chtěl znát alespoň nějaké základy.
Různé multimetry doma mám, mám i LRC a ESR metr, ale s tím osciloskopem bych se prostě chtěl naučit.
Yarda1, díky takhle nějak jsem si myslel že se používá.
Bude to chtít určitě čas a nebude to hned, ale zkusit to chci.
Díky
JirkaZ píše:Hmyze, jdi už prosím s těmi ignorantskými a vůči historii pohrdavými kecy do p.r.d.e.l.e, nemáš na ně ani právo, ani vzdělání, prostě nic.
Děkuji.
Ne kazdy chce zamznout v puberte jako ty. Svet narozdil od tebe je dnes uz nekde uplne jinde a to fnukani je asi tak jedine co uz ti zbylo. Ucit se tak dynamicky obor jako je elektronika z 50let starych knizek je totalni kravina a krome "zamrzliku" to nikdo se zdravym rozumem nemuze radit.
tesla6 píše:To zjistím i vadný kondenzátor nebo tranzistor?
Ano. Ale trochu se musí používat hlava. Multimetr musí být analogový. Z pohybu ručky lze usoudit na kapacitu, měřením polovodičového přechodu lze usoudit na stav tranzistoru a pod.
Digitální osciloskop není všeumělec a poněkud složitější v používání. I přes některé výhody proti analogu má také nevýhody.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem jim to hned vrátil, že tam mají studenty, co ani neumí změřit tranzistor diodovým testem, protože na přednáškách se přednáší úplně něco jinýho, než praxe. Tím pádem kluci z gymplu byli v háji.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
To samý na vojně, potřeboval jsem jako mechanik určitý elektronický soustavy ověřit průběh signálu na jednom z míst a šel jsem si na to do společný dílny/střediska výdeje vercajku a ND vypůjčit škopek. Taky mi ho nechtěli dát s tím, že si ho půjčujou jen gumáci a já jako záklaďák přeci nemůžu vědět jak se taková věc používá - citace výroku službu konajícího "pošťáka" alias nadpraporčíka. Nj, taky čemu se divit, když jako mechoši elektroniky za desítky mega v tehdejší měně (předlistopadový) tam sloužili krejčí, instalatér vodo/topo/plyno, mechanik železničních vozů nebo třeba zahradník, že jo?ZdenekHQ píše:Když jsem někdy v druháku na VUT v labinách požádal, jestli mně půjčí osciloskop, že to zapojení na bastlpoli se chová divně, tak na mě vytřeštili oči s tím, jestli ho umím používat...
A kutilmile - nelituju tě
passion píše:Vy mu na to zakaždým skočíte.
Bingo. Taky by mě zajímalo, kdo a proč to tady syntetizuje.
To by mě zajímalo, z jaké planety teda byly ty vytřeštěný oči a odkud si asi myslí, že k nim adepti přicházejí, z buše? Protože obrazovky, osciloskopy jsou v osnovách gymplu tedy ne-odborné školy v septimě. Už před desítkama let, kdy byla penetrace elektronikou ve srovnání s dneškem dojemná, se v prváku spš v předmětu Dílny vesele fušovaly zesilovače s použitím osciloskopu, dva roky předtím než se formálně učil v předmětu Měření. Tedy pokud měl člověk zájem o obor a nebyl ignorantská 🤐. Nemluvě o "televizkách" defacto SOU. Posledních minimálně 15 let by neměl nikdo střední školu opustit bez povědomí o základech měření, aspoň podle osnov. Firmy jako Rohde Schwarz atd. už roky nabízejí luxusní stavebnice s osciloskopem, multimetrech jako doplňky výuky na ZŠ. Pokud školy mají zájem a necpou dětem radši do hlav aktivistiské a klimatické chujoviny.Když jsem někdy v druháku na VUT v labinách požádal, jestli mně půjčí osciloskop, že to zapojení na bastlpoli se chová divně, tak na mě vytřeštili oči s tím, jestli ho umím používat.
Ale Termit má v niečom pravdu. Skúmať, prečo mi upišťaný ruský C1-67 vykresluje kostrbaté sinusovky, ergo či je to bug lebo feature; prečo tam buď vidím roztancovaný obrazec alebo nič s veľkým N v závislosti od toho, ako fúkne vánok na knoflík s nápisom СИНХРОНИЗАЦИЯ je niečo, čo ma ako začiatočníka prinútilo odložiť si z "vreckového" na starý Tektronix 1001. Fakt, že som tým potom mohol sledovať iba signály proti zemi, zato tej dvadsaťpäťkilovej plechovej bedni s dvojžilovým prívodom nič nebránilo mať i kostru a všetky ovládacie knoflíky živé, ma správne nasmeroval k zisteniu, že čo som dovtedy robil bolo veľmi nesprávne. Ale vyhovoril som to vždycky na alibizmus, že som nikdy formálne elektro neštudoval