Jiskření uhlíků v elektrickém nářadí
Moderátor: Moderátoři
Mám pro tebe dobrou zprávu, tohle je pravděpodobně vrtačka Narex EV 413D nebo 416D, a pokud se ukáže, že je neopravitelná, rád od tebe odkoupím její vypínač, případně celou rukojeť.HC-96 píše:https://aukro.cz/vrtacka-narex-7011474473
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Tak jsem tam nabastlil co jsem splašil ,moc to tam nepasovalo....Ale dík za info.
Takže pokud platí to co psal HC-96 tedy cca 600W, tak ta jeho Narexka v takovém případě bude zřejmě nějaký jiný typ. Ono bude z té doby vzhledem podobných Narexek zřejmě mnohem víc typů.

Ta potvora při zhruba stejných otáčkách chcípala jak kdyby ji někdo škrtil. No a taky brzo odešla za mohutného vývinu kouře. Což potvrzuje mojí teorii , že elektřina je podfuk. Vše rádoby elektrické funguje na kouř. Když ten uteče již to nefunguje....
Proto na vrtání velkých děr používáme nízkoobrátkovou vrtačku, aby mohla běžet na plný knedlík. Vrtačky s otáčkami naprázdno 3000min-1 tohle nesvedou. I ty dvourychlostní mají pořád ty menší otáčky moc velké.
Zrovna ty staré Narexky měly otáčky poměrně malé. Tedy hooodně malé. A jak známo, kroutící moment je výkon podělený otáčkami. (Ono se zase s nimi nedá vrtat dvojkou vrtáčkem.)
Navíc ti velký otáčky ničí nástroje a přehřívají materiál.
Do tohohle dám vykružovák 134mm do dřeva. Nebo 80mm a lochuju dvojku plech. Nebo stromeček 32mm a čtyřku plech, železný profily. Třeba dvě hodiny v kuse bez přehřívání. Řeže to 12mm závity strojním závitníkem do 10mm oceli a mědi.
https://www.doktorkladivo.cz/milwaukee- ... tor-page=1
Žádný regulátor před Tou Narexkou nebyl , vím co to dovede.
Ta no-name se používala v dílně měla 2 st. převodovku ale bylo jasné od začátku ,že odejde. Žel bohu byla koupena přez pult takže reklamace neexistovala a ona se posrala asi rok po záruce a na dřívější odpálení mě nedalo srdce, stála asi 800Kč. Ona to totiž byl nějaký atip, točila na druhý stupeň skoro 4000 takže se s ní dalo i brousit a čistit.
Co mě štve na těhle nových je úchop. Ta stará Narexka má ještě "třmenový" úchop, takže v případné "rafnutí" vrtačky máte daleko pevnější úchop. Z toho "kolíkového" úchopu u těch nových ,vám vrtačka vypadne i při mírném rázu a pokud se vám náhodou zajistí kolík /u některých se to při pevném uchopu stane téměř automaticky/ tak prcháte z dílny a po očku pozorujete co rozzuřená potvora vše rozbije nežli závěrečnou explozí při přeškubnutí kabelu chcípne...
Ano železné -opakuji pomalu a chlazením - odhaduji že má při zatížení 300-400 ot a pokud máš trochu citu tak to není žádný problém i v ruce ,natož ve stojanu..