Jednotranzistorový měnič prio zářivku rozchození
Moderátor: Moderátoři
Jednotranzistorový měnič prio zářivku rozchození
Díky
(pro lepší představu přikládám fotky, ten šedivý svitek je jedna náhrada kterou jsem zkoušel, ale bohužel nefunkční)
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Normálně se zářivkový transformátor nepoužíval, já jsem jej viděl v jednom svítidle z "panťáku"
Zkrátka - výstup transformátoru měniče je v podstatě zapojen jako zářivkový transformátor - Funkci tlumivky zastupuje přenosový výkon měniče.
Jo a tím je potřeba mít zářivku v kovovým svítidle a jeho kostra musí být spojena z pouzdrem měniče, jinak se zářivka nemusí rozsvítit - budou ji jen žhavit konce a měnič bude pištět.
Mělo by stačit snížit rezistor v bázi na dejme tomu 330 Ohm a přípojit kondík 33N. S tím by to mělo kmitat a pak podle potřeby kapacitu zvýšit, až to bude svítit jak si uživatel představuje.
Zapojení je primitivní blokující oscilátor - https://en.wikipedia.org/wiki/Blocking_oscillator a chodí to v širokém rozmezí hodnot součástek.
Jako děcka jsem to provozovali s SU161 a VN trafem z TV a nechalo si to líbit skoro všechno.
Ještě postřeh: nejlépe to předělat na NPN tranzistor - ten bude mít větší zesílení. Stačí dodržet zapojení BCE a jenom se otočí polarita napájecího napětí a otočí se případné připojené elyty. Nic víc není potřeba.