Pájecí technika na SMD
Moderátor: Moderátoři
Zkusil jsem s tím vypájet pár součástek z čistocínovýho vraku STB a naprosto v pohodě.
Spodní předehřev jsem vzal infrák Yihua 853A. Zobrazuje požadovanou nebo skutečnou. Dostat ho na 300 st je asi 8 minut. Asi na 230 st se ozvalo lupnutí a ochraná králičina nad infrákem se vyboulila asi 5 mm nahoru ale vlastní pájená deska je asi 22 mm nad základovkou a tak to moc nevadí. Podle pyrometru měření o cca 8-10 st na 300 st kecá, ale je to nejspíš světlou barvou vyzařovací plochy králičiny a infráku.
Obojí jsem vzal ještě s jinejma krámama na Pajtechu (DIOLUT sp. z o.o. ), což jsou Poláci. Zvláštní, objednáno a zaplaceno ve středu kolem poledne, ve 14 hodiv to už měla Packeta v přepravě a ve čtvrtek v 10 ráno přišlo vyzvednutí v Zásilkovně, Odesláno z Depo Cieszyn (Polský Těšín). No z Polska za ani né 24 hodin, tak to je pro český e-šopy docela vostuda, většinou jim to trvá 2-4 dny.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ta vyboulená králičina mě ale malinko štve, myslel jsem, že bych mohl používat plechový šablony na směrování infrazáření jen na menší potřebný plochy. Něco s tou králičinou zkusím. Je to prosekávanej plech naohýbanej do pravidelný rovnoramený "pily". Pokud se na obvodu trošku rozklepe nebo přitáhne tak se zvětší rozměr okraje a ta střed boule by se měla srovnat.
To infra mi totiž zavání tím, že každý povrch se bude ohřívat různě (dle absorpčního koeficientu) a tak třeba kovová dobře tepelně vodivá lesklá plocha (pájka) bude chladnější, zatímco lehce vystouplé plastové černé pouzdro s malou tepelnou vodivostí, ale velkou absorpcí bude hořet...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Nebo to měří teplotu toho bílého pod síťkou a spoléhá se na to, že DPS se ohřeje někam poblíž sáláním a prouděním?
kdo ne - hledá důvod.
Zastrčím jej vždy do nějakého otvoru na DPS.
Ale teplotu dávám max. 250°C, víc už raději ne.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Předehřev (pořád mluvím o teplotě na desce) bych viděl tak cca 150, ne?
To není reflow...
Edit: zde. Takže ještě méně.
Lidi, lidi....
kdo ne - hledá důvod.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
JirkaZ píše:250 stupňů na desce znamená, že to už musí všechno dávno opadat samo...
Při dnešních bezolovnatých srágorách ani ne, ale taky mi to už připadá moc.
Mám to stejný, jako Celeron a nastavuju tak 100-150 °C, vyjímečně víc.
Jinak si Celerone připrav zásoby alobalu na maskování okolí, zejména plastových konektorů atd... Nechám vždycky jen okýnko volný přímo na odpájené součástce, jinak to zakryju.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
bu2520 píše:vyrobil jsem si předehřev
Dobrá šibenice místo třetí ruky.
Pyrometry do průmyslu taky nemají spínací body ale 0-10V nebo 4-20mA a stojí ranec, poslední, co jsem kupoval před asi 6 lety, byl podobnej tomuhle a stál skoro 15 tisíc v provedení IP54.