PLC z ali
Moderátor: Moderátoři
PLC z ali
Včera jsem zabaraboval a byl navštívit naši hospůdku.
Jeden čipek tam dotah par PLC z ali a dost mně to zaujalo.
Uvažují, že bych to zkusil.
Není tu někdo, do poradí?
Bylo by to moje první PLC.
https://www.aliexpress.com/item/32798616041.html
A dost mně zaujaky ty co mají RS485
https://www.aliexpress.com/item/4000306798331.html
Podle google by to měla byt Mitsubishi PLC Board FX3U.
Programming section
Write an application program in ladder language to support Mitsubishi GX-Develoer Support man-machine interface connection, the application is exactly the same as the Mitsubishi FX1N.
To budou všechno klony Mitsubishi.
Co k tomu potřebují za program?
Velké firmy, které automatizují, hledí i na to, aby když už si koupí nějaké PLC, tak aby ještě za 5 let existoval ten výrobce (náhradní díly). Pokud jsi malá firma, tak čínské PLC nemusí být problém.
Pokud to má být na domácí použití pak je to zbytečně komplikované a doporučuji spíš Arduino, pro které existují i krabičky a spousta různých periferií a k nim příklady a návody šité pro amatéry.
Pokud to má být pro podnikání pak je třeba si uvědomit, že je to klon, o kterém nic nevíte a který se může vymstít. Takže pokud by to mělo být pro podnikání pak doporučuji jít do osvědčených PLC, které jsou v dnešní době často ze strany zákazníků u některých zakázek i přímo žádané jako podmínka k realizaci zakázky a když si to zákazník žádá tak je samozřejmě ochoten si patřičně zaplatit. Ke špičce patří PLC Siemens a dále bych zmínil třeba PLC WAGO, ale v případě, že má jít o volbu PLC k podnikání tak bych doporučoval si udělat průzkum u Vašich zákazníků o co je zájem v oblasti kde máte nejvíce svých zakázek. Troufám si dopředu odhadovat, že pochybná PLC z AliExpressu určitě nebudou patřit k těm nejvíce žádaným.
Pro naučení základů PLC za sebe bych doporučil Siemens Logo.
I kdyz si objednas ty PLC treba dve do fora jako nahradni dil na sklad, porad budes na zlomku ceny treba Siemensackych PLC a kdyz se cinan posere, stroj rozchodis za pul hodinky rychlou vymenou PLC, narozdil od tech znackovych u kterych si pri tech cenach bezny zivnostnik tezko bude drzet nahradni dily v supliku a bude muset stat par dnu nez dorazi novy.
já s tím zase nesouhlasím.
Taky pracuju jako programátor PLC už nějaký pátek. Arduino jsem sice nezkoušel, ale s PIC jsem si už několik věcí vyrobil.
A kdybych měl něco doporučit začátečníkovy na řízení, tak právě PLC. Když se prokouše nastavením HW, tak následné programování je jednoduché a i moc pěkně odladitelné naživo. Když je tam ladder, tak i dopře pochopitelný, protože prostě kreslím schema.
Kdežto u arduina musím řešit různé nekompatibility řídících napětí, učit se C, učit se zapojení. Není vůbec vyjímečné, že se to zaruší a pak náhodně restartuje.
Když to chci někam nasadit, tak musím řešit nějaké krabičky, uchycení.
U PLC vůbec nic takového řešit nemusím.
A za stejnou cenu čínského PLC můžu koupit bazarové značkové PLC, kde mám 100% jistotu, že dokoupené karty budou kompatibilní a seženu je i za x let.
Pro jednu firmu občas upgraduju výrobní linky. Naposledy jsem tam dělal na mašinách skoro totožných. Jedna v sobě měla PLC Mitsubushi a jedna čínský klon Mitsubishi. Vykuchal jsem to všechno a teď tam mají PLC z Kolínské firmy TECO. Mašina toho umí víc a umí komunikovat s okolím..