Vkládání zajímavých obrázků III
Moderátor: Moderátoři
PotPalo píše:Nemáte niekto lepšiu fotku tohoto ovládača? Povedal by som že bol pre COLOR 430, teda 16 programov.
Palo - takový DO jsem u C430 nikdy neviděl. Myslím si, že není od žádného tvp TESLA.
Projdi si toto vlákno - tam máš vyobrazeny (a taky odkazy na) všechny, co se k C430 dodávaly.
To hore zapojené je ArduinoFDC, vie to i zapisovať. Atmegu používa ako radič priamo, cez prerušenia a bitbanging, ale spoľahlivo mi fungovali iba 1,44MB 3,5" HD mechaniky. U 360K DD päťpalcových to, kuriozne, vždy zdochýnalo na CRC chybách/adresných markách práve na posledných stopách, niekedy i na začiatku či v polovici ale väčšina najmä 37, 38. a 39 a tiež na druhej hlave. Takže napriek tomu že tá sketch umožnila cez USB-serial posielať priamo celé diskové image na čítanie a zápis (cez xmodem), tak mi to nebolo dobre použiteľné.
A to pritom sa jednalo o médiá, ktoré boli v pohode čitatelné i na trilobitoch ako IBM 5150 či PCjr, dokonca som skúšal viacero päťpalcových disketových mechaník, aj Tandonku s odtienenými hlavami.... takže nehrozí, že by som mal mechaniky s hlavami nakrivo či inak rozkalibrovanými. Práveže som čakal, že práve osemdesiatstopé high density médiá nebudú spolahlivé, a nie široké, 40-stopé 360K DD, ktoré ešte neodflákli. Asi mi tam niečo ruší, neviem. Schválne som tú mechaniku pripojil na kratší kábel.
Ešte sa mi marí, že autor spomínal, že u elektroník tých veľkých starých mechaník nejak tá atmega nestíha, treba tomu dopomôcť buffermi či externými pullup odpormi.. neviem posúdiť, iba som to zbastlil jeden víkend, myslím že som i jeden pullup osadil. Päťpalcová mechanika samozrejme napájaná separé, v žiadnom prípade nie z +5V linky arduina
Skôr som uvažoval, že si skúsim fotocestou plošák a navrhnem si priamo radič napríklad s DP8473V, ktorý je SMD, snáď podľa katalogového zapojenia, len neviem ako by som ho potom s atmegou prinútil spolupracovať, treba tam nejaké adresné dekodéry a iné haraburdie - nechce sa mi robiť orloje na doske s TTL. DMA režim by som obišiel, žeby to išlo priamo PIO, ale ďalej neviem, treba tam podľa záznamu 500/250kbps/1Mbps zvoliť správny RC filter ap.
To DPčko majú i na alíku a je to dobrý radič - mám ho na ISA karte Seagate, čip samotný zvládne i iné modulácie ako MFM, idú s tým čítať aj osmipalcové mechaniky (osmipalec som dokonca pripojil i do notebooku), a iné potvory, napr. 2,88MB extended density z PS/2. Apropos, disketové mechaniky fungujú klasika na TTL, akurát logika je invertovaná (0 je +5V).
Floppy disk controller NEC pod x86 som už programoval, takže s tým problém nemám, už by som iba prispôsobil rutiny.
Ale v živote som nenavrhoval plošáky, väčšinou som iba zobral mikrofrézku a rýpal do cuprextitu ostrovčeky, což pre SMT nehrozí.
Vyskúšal som cracknutý Eagle i Altium, ale radšej pôjdem za IDKFA2022 kydať hnoj, toto na jednostranný plošák sám nepospájam, ani keby som sa na hlavu postavil - pričom je to iba pár cestičiek
V najhoršom prípade možno asi iba vyviesť kolom dokola toho švábu normálne zbernicové vývody (po jednom) a zvyšok už spraviť drátmi štýlom vrabčie hniezdo... neviem. Toto ma úplne obišlo.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=87409
Samozrejme tu máme šikmáka ktorý to spraví o desať magnitúd lepšie, aj obojstranne aj s maskou a popiskami, ale potom ten element bastlenia ide von oknom. Ale už tu nebudem spamovať s tým
Neboj, Jirko - oni to neudělají tak, aby to bylo protizákonný. Oni si nejdřív prohlasujou změnu toho zákona - a až podle ní ti seberou kolik budou chtít ... Já se už pomalu začínám loučit s myšlenkou, že naše ročníky se vůbec nějakýho důstojnýho důchodu někdy dožijou - když už se teď začíná mluvit o prolomení hranice roku narození 1972, do kterýho se podle doposud platnýho zákona nemá měnit stávající hranice odchodu do důchodu 65 let - a začíná se veřejně přemílat návrh na to, aby se to zmrazilo nanejvejš lidem do roku narození 1965 a my všichni pozdější, neboli právě ty "Husákovy děti", kterejch nás je mezi lidma staršíma 30 let nejvíc, jsme byli postižení dalším navyšováním hraničního data možnosti požádat o řádnej starobní důchod ...Celeron píše:... taky chtěj snížit v rozporu se zákonem valorizaci důchodů.
A kutilmile - nelituju tě