Pomohl by mi kurz asertivity?
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
V předchozím zaměstnání jsem byl na plný úvazek rovných 5 let a třeba bych tam dělal dodnes, ale vedení přesunuli "na lepší" a nám jmenovali šéfku, pod jejímž velením se nedala žádná práce ani uspokojivě dokončit (prý tam pak fluktuace personálu skončila až s plyšákem a následným odvoláním šéfky), v takových podmínkách jsem nevydržel, tak jsem se přihlásil na konkurs do jedné firmy se "špatnou pověstí" a byl jsem přijat.
Tu pověst jsem neřešil, protože už jste někdy slyšeli o firmě s dobrou pověstí? Zvlášť zpracovatelské a v podhorských regionech? Já ještě ne.
Ano, několik vedení se za ty roky vystřídalo, ale vesměs to byli lidi z oboru, kteří uměli a umí, navíc všichni brzy pochopili, že nejsem člověk, který by se cpal na některé z jejich míst... ostatní viz první věta tohoto příspěvku.
Také přišli nějací manažeři nabušení poučkami, ale to bylo tak všechno. Někdo dokázal rychle rozeznat, co funguje dosud dobře, využít toho a dokonce zavést novinky, s nimiž věci fungují ještě lépe. Dalšímu to trvalo déle, než se z něj stal člověk na svém místě, ostatní, většinou proto, že byli možná i skutečnými odborníky, ale jako lidi stáli za howning, už tam nejsou a patrně opakovaně zkoušejí najít svůj chleba o třech kůrkách jinde. A na pracáku shazují pověst posledního pracoviště, že jako tam není o manažery zájem.
Že jsem do roku 2005 ještě na vedlejšák podnikal, to už jsem tu někde jinde taky psal, ale ztratil jsem potřebu v tom pokračovat. Ono při denním dojíždění do práce to někdy bylo jen o padnutí na držku, přenocování doma a zase do rachoty, náběh na vyhoření... musel jsem si vybrat: ty peníze navíc za to nestály.
Samozřejmě i u nás probíhala školení o struktuře řízení, vztazích na pracovištích, asertivitě a vůbec. Po školení se pár změn zkusilo, a, když se ukázaly neefektivní, všichni se vrátili k tomu, jak to fungovalo.
Asi nejhorší je nový manažer, který se snaží aplikovat poučky platné v aerolinkách třeba u bramborářů. Vždyť rozdíl je jen v tom, že na jednom pásu běhají kufry, na druhém ty brambory.
Nemám recept, jak na takové, aby se z nich stali lidi. Ani nemůžu mít, každé umění je individuální záležitost a recept není.
Snad jen to zkusit podle Saturnina (jak ho rozvinul Macek): říkej nahlas Ano, pane a mysli si přitom taky Ano, pane, aspoň do té doby, než ti toho u něj projde víc, a budeš si moci dovolit, zatímco nahlas zase řekneš Ano, pane, aspoň si myslet ty hovado tupý, ještě na tobě bude hodně práce, než z tebe něco bude...
radioelectrum píše:Podobnost čistě náhodná ? Co si o tom mám myslet?
Asi totéž, co jsme si mysleli my, když jsme podávali zlepšováky Tesle. Text podobně univerzální, jen to přišlo na cyklostylové kopii. Optimismu to nepřidá.
workhard píše:Taky budu řešit, rušej náš provoz, nejraději bych to doklepal v nějakým koncernu, kde nebude pořád někdo za prdelí. Rozhodně nechci skončit v nějakým zazmrdovaným termitišti.
Nemusíš.. U nás sháníme někoho šikovnýho do provozu už víc než dva roky. A tak daleko bys to zase neměl. Je otázkou, kolik myslíš tím "bych to doklepal.."
radioelectrum píše:...To se ale při nástupu do té firmy nedozvím, a často ani při odchodu od nich...uchazečům nabízí zaměstnání od "druhořadých" firem.
Je dobré kouknout se sem:
https://www.atmoskop.cz/
Ale nebrat to až tak doslova. Taky jsem utrousil své o firmě kde jsem měl to potěšení být hodně let zaměstnaný. IMHO tam nějaká hodnocení psali jejich magoři...eee manageři a když jsem to četl, napadlo mne, že jsem asi pracoval v jiné firmě
Hill píše:...když jsme podávali zlepšováky Tesle...
Mám asi podobnou zkušenost v jiné Tesle. Když jsem podával zlepšovák co jsem si myslel, že by o to podnik mohl mít zájem, zpravidla byl zamítnutý. Dělal jsem si šoufky, že úzce spolupracuji se zlepšovacím referentem, já mu podám zlepšovák a on mi ho zamítne.
Pak jsem zjistil, jak na to. Když někdo přišel, že by o můj zlepšovák měl zájem, dohodli jsme se, že se proti zamítnutí odvolám, on mi to pochválí a tři stovky dobré.
Jednou si stěžoval kolega z kanclu, že byl v jiném podniku, něco se mu tam zalíbilo, dohodl se, že k nám pošlou zlepšovák aby se to mohlo u nás přijmout a zavést, když se nic nedělo, ptal se co je s tím a dozvěděl se, že to poslali a někdo od nás to zamítnul.
Sranda musí bejt kdyby fotra věšeli.
A kutilmile - nelituju tě
Tak jsme to zmákli svépomocí a za komplet matroš jsem platil nějakých 30k včetně pilíře na elektroměr,ten byl nejdražší za 6,5 + revize za 2,5
Pikofarad píše:..Nechápu jak může být elektrikář na pracáku..
Já to taky nechápu.. Protože jen tady, tzn. Plzeň a blízké okolí je v současné době asi dvacet nabídek na tuhle práci. Včetně nabídky práce v DE. I u nás ve fabrice ho shánějí víc než dva roky.
BOBOBO: sekat šlice a sádrovat, to dneska může kdekdo.. Na to nepotřebujou elektrikáře.
kutilmil píše: Takže ak niekto povie že nevie najisť robotu ako elektrikár tak je niekde problém....
Tak jeden problém bývá stejný a to je ten základní: co za to. No a ten druhý, tak ten už tady nastínil kdekdo..
Pořád čekáme, co na to pan mistr od Brna. Díval jsem se po fóru zpátky a tenhle, anebo podobný dotaz už tady měl 3x. Dva roky tápání a pořád nic kloudnýho? Něco je špatně..