Dědictví
Moderátor: Moderátoři
- je to objavené dedičstvo/majetok nevysporiadané niekoľko kolien dozadu
- môj priamy poručiteľ, na ktorého sa to dostalo z úplne cudzej vetvy reťazovite zákonom padajúceho
- ako nemajetný zomrel pred desaťročiami.
- Ak by aj mal nejaké dlhy (relevantné sú do výšky kladnej hodnoty dedičstva) tieto by predpokladám mali byť premlčané.
Takže zo všetkého ma ťažia náklady na správu dedičstva.
K údržbe v okolí VN sa mi niečo podarilo nájsť TU Podľa znenia poslednej vety, o údržbu, so znášaním nákladov za ňu vrátane, by som žiadne starosti mať nemal.
Zostáva Ostatná údržba a Dane. A teda zrejme zisťovanie aktuálneho stavu využívania pozemkov. Je vôbec niekto povinný vedieť a poskytnúť informáciu o využívaní akýchsi pozemkov??
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
eleferner píše:?
Potřebuješ darovací smlouvu s ověřenými podpisy (dárce, obdarovaný) a tuto dopravit na katastr plus kolek (teď mám pocit, že je za dva litry). Přijít na katastr a "já tady Frantovi daruju ten a ten pozemek, tak nám to zapište" fakt nejde. Ostatním spolumajitelům do tvého podílu nic není, můžeš to darovat/prodat komukoli cizímu.
Kód: Vybrat vše
Výjimka nastává v případě, kdy bylo spoluvlastnictví založeno právní skutečností tak, že spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit, tedy např. při zdědění nemovitosti. V takové situaci budete mít povinnost nabídnout nemovitost spoluvlastníkům jen prvních 6 měsíců; po uplynutí této lhůty bude i tento převod bez nutnosti nabídky předkupního práva spoluvlastníkům. Každopádně musí být pro katastr sepsaná smlouva s ověřenými podpisy.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Na jednu smlouvu můžeš napsat víc nemovitostí, ale měl by být stejný darující a obdarovávaný.
Jinak - jestli máš 1/20 nějaké nudle uprostřed pole, tak to daruj jednomu, kdo bude svolný si to vzít. Zas bych to nijak nehrotil.
Moje máma zdědila (dodatečně, po osobě zemřelé před 60 lety) cestu v lese a kus louky někde u Třebové. Ozvala se ji nějaká firma z Brna, že chtějí louku. Tak jim řekla, že jo, ale ať si vezmou i tu cestu. Za obojí zaplatili dle nějakého ceníku asi pětikilo.
Co to vlastně máš za pozemek? Jestli louku, pole nebo les, tak za to rozhodně žádné těžké prachy nedostaneš a vyplatí se toho spíš zbavit.