casovac 4541
Moderátor: Moderátoři
Ten keramický kondenzátor je právě nevhodný, keramiky kapacitně hodně lítají s teplotou.
Jelikoz male traficko 9V 1,9 a 2,6VA co jsem koupil nazkousku dava tedy podstatne vyssi napeti, jak je to mekke takze po filtraci z toho leze pres 20 voltu to je des... budu muset vymyslet nejaky stablik se zenerkou tak si to zitra propocitam...
Jeste ot kdybych byl nucen snizit napeti okolo 9v budes to mit vliv u toho zapojeni s tranzistory bez te 555? jak kriticka je hodnota tech 1k8 odporu bylo by lepsi je snizit na 1k5? Aby byl dodrzen prochazejici proud...Ja vyrobim oba prototypy a zkusim dlouhodobejsi test co bude mit lepsi vysledky
U te varianty s tou 4060 se me nepodarilo docilit aby se po delsim odpojeni od zdroje nezaplapri pripojeni nanapajeni uplne me to vrta hlavou proc se to deje...
Tak nakonec jsem tam hodil na stabilizaci klasickou 7812 ma malou spotrebu v klidu okolo 5 mA. A v max zatezi se hreje velice malo. Na zenerku je to uz moc veliky proud a i kdyz sem ji podporil tranzistorem tak to bralo 15 mA. Napadlo me jeste pouzit TL431 s tranzistorem ale proc si to komplikovat...
Bohuzel transformatorek i pri zatezi 45mA dava porad nejakych 16,5 voltu coz je hodne i pro relatko a i pro 555 . Vyzkousim jeste na nizsi napeti 6 tady jsem pouzil 9.