Jak připevnit madlo na zeď ?
Moderátor: Moderátoři
Jak připevnit madlo na zeď ?
otázka pro řemeslníky a šikuly. Nemá to nic s elektrikou (kromě toho, že můžu ve zdi nějaké vedení trefit).
Chci na zeď (duté cihly) přidělat hotové nerezové madlo dlouhé 2,75m se 4 přišroubovanými držáky. Z estetických důvodů jsem neprozřetelně zvolil držáky připevňované na vnitřní závit M8. Chtěl jsem použít hmoždinku a kombinovaný šroub M8/vrut 8 (jako na obrázku).
Vyvrtat do zdi 4 otvory - v přesných rozestupech a kolmo - bude asi nad moje schopnosti. Povolená nepřesnost je v řádu jednoho dvou mm. Dutá cihlová zeď občas způsobí jednak ujetí vrtáku a jednak odklon od kolmice.
Je na to nějaký postup, fígl, pomůcka?
Možná nakonec zvolím jiné držáky s připevněním na 3 menší šrouby. Ale zatím zkouším původní řešení.
Strčit celé zábradlí do díry vyplněné chemickou kotvou bych raději viděl jako poslední možnost. Kotva je příliš definitivní a nerozebiratelná. Raději bych snadno odstranitelné řešení bez bourání zdi.
Šablona je výborný nápad. Zkusím nejdřív suchou cestu s hmoždinkami a uvidím kolik děr se mi povede bez potřeby korekcí.
https://www.fischer-international.com/e ... s/duopower
https://www.hornbach.cz/p/hmozdinka-fis ... s/6337765/
Rozměry hmoždinky jsem zvolil jenom orientačně!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
"Hochu, máš tam zub ze lžíce bagru nebo kus kladiva z drtičky, ty se dělají z manganový oceli, aby se tak rychle neopotřebovaly, ale holt nic není věčný a občas se jim nějakej ulomí - proto jsou taky výměnný. No a třídička štěrku nepozná, jestli jí sejtama propadává kus kamene, nebo příslušně velkej kus železa ..."
A kutilmile - nelituju tě
Pokud to chceš fakt posychrovat, tak to udělej na tu chemii, stačí na to punčocha, do ní chemie a závitovka, kterou zašroubuješ jak je třeba. S tou přesností bych si zas tak hlavu nelámal, pokud to neuděláš o 1cm a víc mimo.
Montáž probíhá tak, že se samotné držáky natočí na závit M8 co trčí ze zdi. Na doraz. Až potom se na všechny 4 držáky přiloží trubka madla a musí souhlasit všechny otvory v madlu a držácích proti sobě. Skoro zázrak. Stačí strašně malá odchylka od ideálu a už madlo nepřišroubuju.
Metoda zastrčení složeného zábradlí do chem. malty problém řeší jednoduše a souosost je zaručena.
Pokusím se vyrobit šablonu, která mi umožní vrtat přesně a kolmo. Takže sice 95% času strávím výrobou přípravku, ale mohlo by to vyjít. Na chem. maltu je čas vždycky.
Sebelepší hmoždinky do duťáků nejsou nic platné bez správných vrutů. Vrut by měl mít pro 8mm hmoždinku průměr 4mm (typicky) a délku takovou, aby dosáhl cca 10mm za konec hmoždinky. Ten konec si pak během šroubování přitáhne a hmoždinku v dutině zauzluje.
Pokud se šroubuje elektricky, je nutné použít menší otáčky, dotáhnout zlehka, chvíli počkat a pak teprve dotáhnout silou. Jinak se konec hmoždinky může začít tavit a pak se správně nezauzlí.
Pokud se šroubuje ručně, je potřeba mezi pootáčením přidržet šroubovák druhou rukou, aby se nevracel zpátky.
Funguje to jinak než hmoždinka v plném materiálu. Tam se dává vrut tlustší, aby ji v díře rozpěchoval, a nemusí být úplně nezbytně dlouhý až do konce hmoždinky.
Pokud se do duťákové hmoždinky šroubuje cokoli, co se neopře o připevňovaný materiál (háček, očko, uni vrut s metrickým závitem místo hlavy etc) musí to mít límec - jinak si to ten konec hmoždinky nepřitáhne!
V tom posledním případě (vrut se závitovkou) se dá udělat límec z podložky a matice s kontramaticí - po zašroubování vrutu matice odstranit.