Střecha a omezená pochůznost
Moderátor: Moderátoři
- josef_novak
Ta fólie je úplně normální střešní krytina, která má uvnitř pletivo, ale taky netuším, jak se bude chovat po 12 letech, i když by měla být UV záření odolná a životnost by měla mít 25 let.
Chodit se po tom dá normálně - roznášet váhu je zbytečné. Problém je pochopitelně ostrý binec, který se může zašlápnout a fólii poškodí. Chápu obavu o poškození, pokud se jedná o vlastní majetek.
Hlavní je odstranit před prací veškerý binec a pak se po tom dá chodit v teniskách. Jenže roboši jsou poněkud laxní a kašlou na to. Při práci se tam povaluje kdeco a oni po všem pochopitelně šlapou. I tak se zdá, že fólie to zvládá.
Pár střech jsem za svůj život dělal, otec i bratr na to mají firmu. Spoustu střech byla i fólie z PVC (dnes jsou i lepší materiály, ale zase už výrazně dražší - ty jsem v ruce nikdy neměl). Závěr od nich je takový: fólie mi na střechu nesmí!
Ale to ti nepomůže, takže závěrem bych ti řekl, že když tam dávali hromosvod, tak tam pár dní potom chodili a osobně jsem ještě na střeše se "sněžnicemi" nikoho chodit neviděl, natož hromosvodáře. Ostatně, když si stavíš střechu, která neslouží jako terasa, tak je KAŽDÁ projektována jako nepochozí. A na každou se lozí - např. já si nechávám na bytovce každý rok na jaře dělat prohlídku a čistit okapy. Soused na bytovce ne, má stejný problém jako ty. Střecha je nepochozí (máme stejné střechy), takže na ni nikdo nesmí. Kamarád mu musel k vůli tomu dělat revizi hromosvodu z plošiny - říkal, že to byl zážitek, který mu stačí jen jednou za život. Teď nevím kdo mu ty revize dělá, možná nějaká větší firma z vrtulníku.
1) asfaltové bestie se přestaly vyrábět tak před 20 lety, dnes jsou to kaučukové modifikáty (povětšinou s povrchovou úpravou v různých barvách, barvená drcená břidlice??? už nevím), asfaltové se možná ještě používají jako podkladový materiál
2) PVC fólie je prostě nejlevnější a zároveň nejhorší. To že pár let vydrží nepopírám, tvrdím, že vydrží nejmíň.
EDIT: ale já nikomu neberu fóli, tvrdím že je blbá. Já si třeba nedám na střechu ani betonovou tašku a ani plech. Prostě půjde pálená taška. A klidně mi tvrďte, že plech je nejčastější a že je v pohodě. Já vám řeknu, že je levnější, hovno vydrží a já si dám na střechu keramiku.
EDIT: s klasickým asfaltem jsem chtěl říct, že se nedává na střechu!!! Max jako podkladní materiál. Zkus si to přečíst ještě jednou a odpověz mi na otázku výše.
Ale z mé zkušenosti izolatérské, které se již cca 22 let nevěnuji. Oxidované asfalty jsme nikdy nepoužívaly vyjma jako podkladních. Ty jsme jenom opravovali nejlépe stržením celé střechy. Modifikáty jsme dávali běžně a drží. Neznám všechny parametry, ale dávali se nejspíš ty, které jsou na střechu vhodné. PVC jsme začali používat před cca 25 lety a já s nimi nemám až takou zkušenost, abych o nich mohl mluvit, jelikož jsem je zažil jen cca 2-3 roky. Nicméně bratr má stavební firmu a dělá to - rodinná firma funguje od roku 1994. Jak už jsem psal, řekl (a to minulý týden, když jsem byl s ním na jedné střeše): PVC fólii si na barák nikdy nedám - nevydrží to.
Napiš prosím svoje opačnou zkušenosto s PVC fóliemi, ne bláboly o tom kde si prolezl jakou zkušebnu. Ani bláboli, že existuje materiál, který je horší. K tomu bych ti řekl, že na střechu asi nepatří a patří do základů. A prosím ani o tom, že má soused garáž potaženou bitagitem a furt mu tam chčije.
Edit: do základů v devadesátkách se běžne dával bitagit a na to sklobit. Pamatuji si stavbu protektorky v Kanicích. Tam byl solidní sendvič v základech 1 m betonu/bitagit/sklobit/bitagit/metr betonu/bitagit/sklobit/bitagit/beton - ale to fakt na střechu napatří a dá si tam jen šílenec