Stojanová vrtačka
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Stojanová vrtačka
Kdysi jsem se díval po solidním stojanu a ty Narexy vyšších cenových tříd vycházely mechanicky zdaleka nejlíp.
Občas se dá nějaký starší a bytelný stojan koupit v různých bazarech (web i fyzicky).
Jinak tedy podle mě nemá moc smysl spoléhat na tuhost vrtačky, ale je lepší díru vyvrtat postupně, přičemž předchozí menší průměr slouží jako vodicí. Začneš nějakým opravdu malým (příp. místo vrtáku navrtávák), tím se snadno trefíš do důlku po důlčíku/jehle.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Navrtávák je krátkej, tvrdej a tuhej, zvlášť když mám obrobek ve svěráku a ne jen "v ruce", tak se navrtávák rád ulomí. Při tlačení na páku se nedá moc ovládat to otáčení do stran.
Kdysi jsem se setkal s vrtákem na plech, který vypadal jako do dřeva, ale někdo si ho vybrousil z HSS vrtáku do kovu. Fungovalo to perfektně (pochopitelně ne do planžety a možná ani do nerezu).
Edit: trochu jsem pohledal... Možná by to šlo vybrousit i z HSS Co na ten nerez.
Nebo existují i stromečky HSS Co, samozřejmě cena je vysoká. Prostě mimořádné znalosti, činnosti, materiály, nástroje atd. nejsou za pár korun.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/164125569/vrtacka.php
Nás učili, že do plechu se má používat vrták nabroušený jako v odkazu od JirkaZ. No jenže tehdy jsme ho chodili fasovat do výdejny. Nevím, jestli je snadné přesně trefit souměrnost při jeho domácí výrobě.forbidden píše:....občas třeba zvětšuju díry v nerez plechu, třeba z 6,5 na 7,5 a to je peklo, to dělám spíš trojúhelníky a vrtačka u toho lítá jak zběsilá. ...
Jinak trojhranné díry v plechu se dají někdy "vyrobit" i na pevném stojanu a pořádné vrtačce. Proto se má používat vrták do plechu.
Vrtačky V10 a podobné všichni chválí. Taky bych si ji nechal líbit. Jenže je 3fázová a nemám na ni místo.
Ale nejsou všechny v dobré kondici, někde jsem četl, jak si ji nový majitel musel docela dost repasovat. Vyměnit ložiska a další věci, protože měla velké vůle. Byla to docela strojařská práce. Ale potom byl pochopitelně spokojený, je to bytelný kus železa.
-
petrfilipi
Třeba tato vrtačka V16 je lepší, větší, vyšší, težší, ...
Ale ani jedna z výše uvedených typů nemá ve vřetenu morse kužel. V16 má vnější B kužel (asi B16 nebo B18).
Nicméně obě vrtačky budou lepší, než moderní parodie na ně.
PF
web a ty ceny jsou nějaký nízký, že by už je vyráběli v číně ??
Chce to třífázovou.
V 90 kách když jsem se ještě živil kovovýrobou, tak velký díry jsme vrtali
válcovými záhlubníky (pokud nepotřebuješ na desetiny) je to bezpečný
způsob, ve fabrice dokázali staří fachmani nabrousit podobný vrták k
záhlubníku i z velkého vrtáku, bohužel za ten jediný rok co jsem dělal na
zámečně jsem tuto specialitu nepochytil
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Jinak ten nerez 6,5->7,5 není má volba. Díra už tam je, já ji musím zvětšit pro jinej hmatník. Vrtám pomalu, to je pravda, ale bojím se o vrták, sice mažu, ale zahřívá se dost.