Budici proud alternátoru
Moderátor: Moderátoři
Stejně tak u nepřetíženého alternátoru s konstantním odběrem by při zvyšování otáček měl krouťák klesat.
Edit: s rotorem v klidu
Uvedené budicí proudy jsem naměřil s rotorem v klidu.
Odpor rotoru byl myslím 3 ohmy.
Je možné, že regulátor zvýší budicí proud při utčitých otáčkách.
Ale ten altík (140A) po roztočení nic nedal. Až jiný (90A) rozsvítil po roztočení vrtačkou halogenku 55W zapojenou mezi B+ a kladný pól baterie.
Potřeboval bych zprovoznit ten altík 140A. Diody jsou vpořádku. Průraz vinutí na kostru není.
Jak se diagnostikuje zkrat ve vinutí?
Námět: vyvést střídavé 3f napětí přímo z vinutí, můstek nechat jen pro baterii a regulátor. Střídavé by šlo transformovat a nezničily by se diody při zkratu/přetížení.
Je správný předpoklad, že u altíku nezáleží na směru otáčení rotoru?
- Artaban001
Jaký proud jde buzením alternátoru závisí na jeho provozním módu. Věřím, že i maximálně zatíženým alternátorem nejde plný budící proud, který by vyšel výpočtem podle odporu vinutí rotoru (buzení). Možná ještě při minimálních otáčkách, ale i zde má podle mě regulátor ještě mírnou rezervu a potom se buzení vypne a altík odbudí.
- Artaban001
A jinak - altík taky dokáže pěkně vyhořet, pokud selže regulátor buzení a nebo díky závitovým zkratům.
PS. Malý domácí úkol: Jaký max frekvence musí usměrňovač autoalternátoru zpracovat, pokud je to, jak jsem výše psal 6. pólový stroj (3 pólové dvojice) Podle mě jsou to Khz.