Připojení za trafem z VN na NN

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
nicky

Připojení za trafem z VN na NN

#1 Příspěvek od nicky »

Mám takovou otázku. Jedná o supermarket, který je rozdělen po elektrické části na dva přívody..

Objekt je napojen z VN, kde je tedy na pozemku betonový sloup, trafo a rozvaděč. V podstatě jak na obrázku. (obrázek není reálný).

Jeden z vývodů má mít rezervovaný příkon 32A a tedy přímé měření.

Moje otázka zní, je možné ,aby v rozvaděči viz. foto bylo i přímé měření?
(myšleno zda je to možno z pohledu i dříve platných norem)

Já v minulosti jezdil po různých JZD atd.. kde v těchto RZV byly jen nožové pojistky.

Sestava má na reálném místě dva tyto RZV zády k sobě.

Jedná se mi pouze o to, zda v tomto RZV se může nacházet přímé měření s v podstatě klasickým jističem.

Dále se zeptám. Na těchto RZV bývají univerzální staré (širší) visací zámky s obyčejným klíčem.

Ten klíč se dá někde sehnat? Vím, že jsem jej dostali v minulosti od nějakého revizáka, ale nevím jak se tomu klíči říká anebo říkalo (zda tedy měl nějaké číslo anebo označení .

Tento zámek tam bývá viz.foto.
Přílohy
Trafo3_1k.jpg
Trafo3_1k.jpg
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

OT Jo ten klíč jsem si jako začínající elektrikář vyřezával a piloval z plechu . :lol:
nicky

#3 Příspěvek od nicky »

Přiznám se, že i velmi rád bych si jej udělal také z plechu, ale neznám tvar a přesné rozměry :(
MiraSt

#4 Příspěvek od MiraSt »

To se už dneska nepoužívá.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Ivan_01

#5 Příspěvek od Ivan_01 »

ale používa, je to visiaci zámok Tokoz a existuje k nemu generálny kľúč, ktorým sa dajú otvoriť všetky zámky, ale žiadny elektrikár pri zmysloch ti ten kĺúč na okopírovanie nedá
mihal

#6 Příspěvek od mihal »

to zmysel vyrábať?
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Behemot »

Pokud sou tam dvě skříně, jedna klidně může být připojovací a druhá elměrová.

Dřívější normy byly poněkud volnější, taky si každej distributor nediktoval svoje, takže spousta původních rozvaděčovejch svařenců je z dnešních hledisek poněkud divoká :lol:
monterjirka

#8 Příspěvek od monterjirka »

Když víte jak rozstříhat plechovku od Coly, tak s přípravkem ve tvaru T odemknete ten zámek i bez klíče
Kremik

#9 Příspěvek od Kremik »

Jo jo, taky jsem si vypiloval klíč od šatny, obtisknutý do plastické hmoty, kdysi, na praxi :D Kde jsou ty časy...
A pak prej "Kdo tě tady zamknul?" :lol:
I dneska, když upilujete špičky z běžného FAB klíče, nic se nestane. A spousta lidí je z toho paf.
foxrider

#10 Příspěvek od foxrider »

Přímé měření určitě ne, sekundární proud trafa je na to příliš velký.
Když už, tak tam může být jen nepřímé, a to celkové. Jako samostatné odběrné místo - jištění a elektroměr to tam nebude.

Ta bedna je totiž otvíratelná z obou stran, a ze zadní strany jsou přístupné všechny silové propoje a měřící transformátory proudu pro napájení proudových cívek elektroměru, který může být instalován ale z přední strany bedny společně s hlavním jističem a dalšími jističi vývodů. Nebo také s pojistkovými odpojovači.
U nás v okolí na tyto plechové bedny resp. na stožár trafostanice montovali z boku plastový rozvaděčkterý obsahuje vše potřebné.

K tomu visacímu zámku - je několik typů. S červeným vybarvením je na vysoké napětí (zámek na primární klíč), s zeleným je na nízké napětí (zámek na sekundární klíč). To už padlo, dnes jsou bezpečnostní speciální fabky.
Právě měl jsem několik těchto zámků, ale bez klíče. Kolega byl bývalý rozvoďák a klíč mi vypiloval z běžného polotovaru ze železářství. Tady je potíž, že nestačí jen vypilovat zuby - protože s klíčem stejně nepůjde otočit, klíč musí se ještě určitým způsobem upravit.

Podobně to vypadalo i u nás, ale tam byl ještě klasický elektroměr s kolečkem:
Přílohy
32-1.jpg
32-1.jpg
32-0.jpg
32-0.jpg
MiraSt

#11 Příspěvek od MiraSt »

Tak jsem zašel odfotit naší trafačku na návsi a viz.... Ještě si musím všimnout jak je to na sloupech. Ale tam jsou už vesměs plastové skříně na klíč.
Přílohy
P3120003 1.jpg
P3120003 1.jpg
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
milosak

#12 Příspěvek od milosak »

řízni ho aku flexou a dej tam svůj nový :D

je to na 5 s , než něco pilovat ...
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Habesan »

Když z něj opatrně vytáhneš ten kroužek, skrz který se strká klíč, tak se tá otevřít bez poškození.
Nejlíp to jde pomocí dvou háčků z pevné oceli rozepřených kouskem podobně pevným.
Musíš si dát pozor, abys nevysypal vnitřní součástky.
Jen opatrně vytáhneš ocelovou tyčku, která slouží jako závora.

Pak zámek opačným postupem poskládáš, a nikdo nic nepozná.

A pokud by tě to hodně bavilo, a dokázal jsi vybrat vntřní díly jeden po druhém a pak je jeden po druhém vrátit zpátky, tak si přitom můžeš změřit jejich rozměry, potřebné pro výrobu klíče.
nicky

#14 Příspěvek od nicky »

Máte pravdu je tam nepřímé měření (průběhové) typ B/NE.
Sazba VO_0.
Přiznám se, že jsem vůbec nenašel co to je za sazbu.

Celkově se zeptám,v těchto případech je smlouva o připojení na hladině NN anebo VN?
Přívod do odběrného místa je VN, na sloupe je transformátor a výstupní obvody, kde je i měření je v NN části.

Znamená to z celkového hlediska, že smlouva o připojení i měření je na hladině VN?
jenicek

#15 Příspěvek od jenicek »

Když je měření na NN straně, tak asi bude logicky i fakturace a smlouva na NN straně. Prostě je to normální trafačka pouze s jedním odběratelem.
Proč se tady vlastně řešej tyhle dohady a nezeptáš se přímo distributora?
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“