Zdravím ! Mohl by mě někdo prosím poradit jestli se k něčemu hodí síťové trafo z KZ50 ? Mám na mysli stavbu elektronkového zesilovače. Má vinutí pro anody myslím 2krát 500V ale nechtěl bych mít ve finále na anodách 700 a více V. Taky neznám výkon tohoto vinutí. Mám na mysli nějaké zapojení které by dokázalo snížit tohle napětí asi tak o 100V a zároveň usměrnit a vyfiltrovat. Je mě líto ho jen tak vyhodit a nebo odložit někam kde se na něj zapomene. Díky
Z KZ50? Na co to potřebuješ, tohle je na 2x EL34. Jedna možnost, jak snížit anodové napětí, je použít filtraci s tlumivkovým vstupem místo kapacitního. Místo usměrňovačky GZ34 bych dal 5U4, která má větší vnitřní odpor a je úplně stejně zapojená (předřadný odpor to ale samozřejmě vyřeší taky). A hned na její katodu filtrační tlumivku, bez prvního ellytu. Ten bude zapojen až za ní. Takže tlumivkou poteče nefiltrovaný tepavý proud-uplatní se tedy její reaktance (ne jen činný odpor drátu) a napětí na výstupu úměrně klesne. Výpočty jsou však docela komplikované, jednodušší bude metoda pokus-omyl....
Je ještě jedna možnost - koncové elky (resp. i ostatní) osazené v KZ50 se dají běžně koupit např. na Aukru za velice rozumný peníz, pokuď si koupíš ještě jedno osazení do rezervy, tak se vejdeš do ceny jednoho páru EL34 a ještě možná něco zbyde. Navíc můžeš použít osvědčené zapojení KZ50 popř. předzesilovač osadit ECC83.
S tlumivkovým vstupem by tam mohlo být okolo 425 V. Záleží na velikosti tlumivky. Viz schema KZ50 tady v bastlírně. Možná že by tam šly dát taky EL51 ale mají asi větší žhavicí proud atd.
Mám ještě asi dvě síťová trafa z těch AUJ co měly 2x EL 34 a 800 V na anodách ale když nebudu tolik násobit tak to bude dobrý. Já ho jen nechtěl nechat ležet ladem.