SW v autě?
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
- TheLastUnicorn
mi-ro píše:Dělám zvukařinu už desítky let. Basy tvrdí muziku, jak praví klasik. I já si na nich zakládám. Ale hledám smysl, možná zábava, soutěžení, kompenzace malýho p....u nebo jaký význam a požitek má SW (subwoofwer) v autě, který když projede kolem v ulici, třesou se okna v domech. Nikdy jsem v takovým autě neseděl a ani po tom netoužím. Jen bych chtěl vědět, zda je to pro uživatele příjemný, snesitelný nebo už za hranou.
Já jsem si tento příspěvek přečetl několikrát a popravdě pořád nerozumím otázce. Jakože k čemu je v autě subwoofer? Nebo k čemu je výkonnej subwoofer? Nebo k čemu je velkej a extra výkonnej subwoofer? Nebo k čemu je hifi v autě? Nebo co se vlastně tazatel snaží říct?
Protože stejně se můžu zeptat, k čemu jsou v běžným obýváku bedny objemu 100L s 12-15" basem nebo k čemu je auto o výkonu 500 koní, nebo k čemu jsou laděný výfuky atd.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A ty 100l sloupy v obýváku, tam máš naprostou pravdu. Stačí je odnést na terasu a doslova "ožijou". V obýváku je to jen přehlídka rezonance sklinek v almaře.
Už píšu jak Behemot...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A kutilmile - nelituju tě
Před mnoha léty jsem opravoval pro nadšence kteří soutěžili , kdo dokáže vyšší akustický tlak v autě a tam se provozovaly 8kW zesilovače do 0,2Ω zátěže. Musela tam být výkonná baterie a muselo to tuším vydržet 40 sekund.
Kremik píše:No já nevím. Když někdo tvrdí, že nejde vnímat hloubky v autě, přijde mi to podobné, jako by nemohl vnímat hloubky uzavřený v reprobedně. Nějak mi není jasné proč. Ty tlaky tam jsou přece slušné, takže musí s bubínkem v uchu pěkně cvičit. Některá sluchátka taky umí hrát pěkně odspodu a jak je to, včetně ucha, malá komůrka!
Je to úplně stejné jako nelze korektně reprodukovat v uzavřeném bytovém prostoru frekvence nižší než dovolí rozměry toho prostoru.
Proč? Zvuk se šíří jako vlna. Tak se podivej na vlnu na vodě. Na otevřeném moři není problém potkat vlny s vlnovou délkou třeba 20m. Ale nevytvoříš takovou vlnu v bazénu u domu, i kdyby jsi s ním ramploval sebevíc.
V malém prostoru nevybudíš vlnu delší než je jeho délka. Jenom v něm měníš tlak.
Subwoofer v autě může mít smysl i mimo oblast dělání primitivního rambajzu. Prostě proto, že se o jeho příspěvek můžou odlehčit hlavní repráky. Slyšel jsem perfektně, v téměř koncertní hlasitosti reprodukované Astronomy Domine od Pink Floyd v luxusním SUV s příplatkovým audiem.
Sám nic jako sub nepotřebuju. Auto mám tiché, muziku poslouchám furt, ale nikdy to nehulím nad pokojnou pohodovou úroveň. Za "dobré basy" nepovažuji jejich objem ale jejich zabarvení. A za volantem nebo třeba večer v posteli dám přednost spíš basům mírně potlačeným. Jinak je mi to protivné.
V pístnici máš kompresi nesrovnatelně větší. Porovnej si v jakém poměru je uzavřený objem vůči ploše a zdvihu pístu u pístnice, a proti tomu v jakém poměru je objem uzavřeného prostoru místnosti (nebo auta) vůči ploše a zdvihu membrány repráku.
Ano, pokud v pístnici nevyvoláš vlnu, pak je v ní tlak všude stejný. Pokud ale budeš pístem cyklicky kmitat s takovou frekvencí, aby uvnitř vlna vznikla, pak uvnitř najdeš místa s maximální i s nulovou rychlostí a také místa s maximálním i s NULOVÝM tlakem. Přesně to se děje třeba v uzavřené ozvučnici repráku, a přesně s tím se počítá třeba při návrhu přepážek nebo tlumení. S tím, že jako posluchači je ti fuk, co se děje uvnitř bedny. Zatímco ti vůbec není fuk, co se děje uvnitř poslechového prostoru.
Jen pro zajímavost: Pro frekvence pod 50Hz potřebuješ akustický tlak minimálně 60dB, abys je vůbec zaregistroval. SPL 60dB odpovídá akustickému tlaku 20Pa. Zkus si schválně spočíst, jak velký by reprák musel být a jaký by musel mít zdvih, aby způsobil svou výchylkou změnu tlaku o 20Pa v uzavřeném prostoru o objemu dvou kubíků (což by mohla být kabina auta)
ransom píše:Jenomže vybuzená vlna vyvolá o několik řádů větší akustický tlak než pouhá (nepatrná) komprese vzduchu v uzavřeném prostoru způsobená malou výchylkou nevelké membrány repráku.
Dobře, nepřu se, ale máš pro to nějaké vysvětlení? Jediné co mě napadá je, že by to rezonovalo. Pak by ovšem šlo o řadu postupně amplitudově vzrůstajících kmitů (do nějakého maxima).
(S tou pístnicí jasně, ale bavímé se o nízkých frekvencích)