Spojováni vinutí transformátoru na C jádře
Moderátor: Moderátoři
Spojováni vinutí transformátoru na C jádře
A kutilmile - nelituju tě
Mám ještě jednu otázku. Jde o poměrně velké TR. Jeho odběr naprázdno je 110W. Sekundár je vinutý páskem o průřezu asi 16mm2. Dohromady teda 32mm2. Jaká je proudová zatižitelnost (jaká se volí proudová hustota) u TR bez nuceného chlazení? Dekuji .
Vyrovnávací proud tam vždycky nějaký malý je, ale ničemu to v principu nevadí.
Paralelní řazení vinutí (primárů i sekundárů) najdeš na továrních trafech s C-jádrem velmi často. Pravda, sériové častěji.
U menších traf se počítá kolem 3,5A na mm2. Pokud je to jediný sekundár, dá se vyjít z průřezu jádra v cm2. Jeho druhá mocnina je přibližný výkon ve VA. Vyděleno napětím - máš plus minus jmenovitý proud. Není to úplně košer, ale přesnost pro běžného občana dostatečná.
V případě "stejných" sekundárů se klidně může stát, že v nezatíženém stavu vinutí A lehce napájí vinutí B, protože vinutí A má nepatrně vyšší napětí, ovšem při zátěži může dávat větší proud vinutí B, protože má např. lehce menší odpor.
Ty vado - půl ampéru proud naprázdno, to už je pořádná svářečka. Jak velký to má jádro a co s tím hodláš napájet?Veteran píše:Děkuji za odpovědi, prozkoumal jsem to pořádně a cívky jsou vinuty vzájemně proti sobě, takže jsem je spojil a vše je OK.
Mám ještě jednu otázku. Jde o poměrně velké TR. Jeho odběr naprázdno je 110W. Sekundár je vinutý páskem o průřezu asi 16mm2. Dohromady teda 32mm2. Jaká je proudová zatižitelnost (jaká se volí proudová hustota) u TR bez nuceného chlazení? Dekuji .
Říkal jsem si, jestli ta vinutí nemohla být spojena do série, tam by to pak vycházelo na 0,88V na 1zv a odběr by klesl na 0,175A
Může mi někdo, prosím poradit, jak určit správné sycení takového TR, aby se dalo zjistit správné zapojení vinutí?
Co se týká určení, tak mě napadlo použití v měniči 48/230V
Ty máš ale podle všeho jádro skládaný buď z plechů UI, nebo LL - poskládaný do obdélníku. U těch se zatížitelnost počítá stejně jako u plechů EI, tzn. nejjednodušším vzorcem plocha sloupku v cm² na druhou - ty máš 80cm², druhá mocnina je 6400 = to je teoretickej příkon, kterej jádro zvládne (pro obvyklou indukci 1T). Počet závitů na volt se zjednodušeně počítá jako 45/S, kde 45 je empirická konstanta vypočtená pro obyčejný křemíkový trafoplechy a indukci právě 1T, S je ta plocha sloupku jádra - ve tvým případě 45 / 80 = 0,5625. Tvoje jádro potřebuje aby se nasytilo na indukci 1T o něco málo víc jak polovinu závitu na každej volt přivedenýho napětí - neboli, na 230V by mu mělo stačit nějakejch 130 závitů drátu. Plocha/průřez vodiče se pak počítá podle požadovanýho proudu, schopnosti izolace vydržet oteplení = z možností chlazení trafa (jestli je chlazený vzduchem jen vlastním prouděním, nebo ofukem, případně jestli má třeba olejový chlazení...).
Chtělo by to fotku celýho trafa a případně detaily boku jádra, vinutí a vývodů, podle toho se dá dost odhadnout.
Jo a teploměrem se měří sexuální orientace. PROUD jsme vždycky měřili ampérmetrem, maximálně jsme ho dopočítávali z úbytku na známým odporu v sérii s obvodem. To že u trafa je to proud skrz indukčnost, která vyvozuje nějaký fázový zpoždění, má vliv maximálně na spotřebovávanej reálnej a jalovej příkon, pro orientační změření to ale změřený obyčejným ampérmetrem stačí ...ferdislav píše:Ten proud naprázdno se měří wattmetrem, ne jenom ampérmetrem, pozor na to
Ted jsem v práci , tak nemohu vyfotit, ale po tom, co napsal Ekkar, by odpovídalo, že na cca 25V stačí 15 závitů sekundáru. V tom případě, ale primár má být paralelně a opravdu má takovou vlastní spotřebu.
Jinak podle nečitelného štítku by napětí mělo být 220/24V 250A (jen velmi obtížně čitelné), co odpovídá asi 6000W.
Matou mě průřezy drátů- primár asi 8,5mm2 a sek. (ten byl odmotán, a neodpovídá štítkovému napětí) 4 pásky, dohromady asi 68mm2. V případě pararel. spojení na dvojnásobek, by to podle mě odpovídalo mnohem větším proudům.