cena za část louky
Moderátor: Moderátoři
To je teprve ta věc, kterou zjistíš z územního plánu, ale nemusíš to dlouze studovat, ona to opravdu není žádná tento, dát to do souvislostí. Ale na obci to budou vědět přesněji.
No, a jestli jste dva spoluvlastníci a nevím, za jakých podmínek je podle nového katastrálního zákona KN ochotný zapsat změnu jednoho ze spoluvlastníků, tak máš tyto možnosti:
- nabídnout svou ideální polovinu spoluvlastníkovi, třeba ji koupí a v katastru bude jediným vlastníkem, nebo
- zavolat geodety, nechat rozdělit pozemek geometrickým plánem na přesně stejné poloviny a s vlastníkem druhé ideální poloviny se vydat na katastrální úřad nechat hranici zapsat do katastru; každý pak budete mít vlastní pozemek, se kterým můžete už disponovat každý samostatně.
Jestli jsem tomu dobře rozuměl, ty ten pozemek nechceš, tím ostatní možnosti odpadly.
starecd píše:už, abych se toho zbavil, je to fakt jen na trávu:
Bonitovaná půdně ekologická jednotka 7.20.44 legislativně spadá dle Vyhlášky o stanovení tříd ochrany č. 48/2011 Sb. do V. třídy ochrany zemědělského půdního fondu, její aktuální základní cena podle Vyhlášky k provedení zákona o oceňovaní majetku (oceňovací vyhlášky) č. 441/2013 Sb. je 2.09 Kč za m2 a bodová výnosnost této půdy je na stupnici od 6 do 100 vyjádřena hodnotou 19. Jedná se o produkčně málo významné půdy.
Když se toho chcete zbavit a nechcete se starat o shánění informací okolo toho tak to udělejte prostě tak, že zájemci o tu část louky po otci řeknete ať vám cenu nabídne on sám, ale ať počítá s tím, že si k tomu bude muset všechno vyřídit sám, protože na to prostě nemáte čas. Ať to zařídí tak, že mu u notáře podepíšete kupní smlouvu, a to bude vše co k tomu uděláte. Pokud o to bude mít někdo za těchto podmínek zájem tak bude na něm, aby vše zařídil.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Čili. Vyšachovali z dědění? Jak? Napsali to na otce za života? Nebo jak?
starecd píše:Poslal mi sms, že za 15m2, další zlodějina.
Zkusím to dešifrovat.
kdyby starecd pomaleji psal, než přemýšlí, tak by píše:Nabídli nám/mně 15,- Kč za m² a považuji/považujeme to za zlodějinu
--
Nevím, zda zaznělo v nějakém příspěvku. Ale pokud jste to zdědili někdy nedávno, tak neotálejte (buď ty, nebo spolumajitel, je to jedno) a přihlaste se na finančním úřadě k dani z nemovitosti. Z louky to bude pár desetikorun, ale rozhodně bych to nenechával být. I když "nemáš čas" a "nebudeš to řešit"... Ono se to může vyřešit "samo", ale rozhodně ne způsobem, který se ti bude líbit.
starecd píše:Jo, pánové ten 2. pán je z nějaké rodiny a vyšachovali otce z dědění a napsali na něj 1/2 toho hnoje, ale pantáta mlčel, já jsem o ničem nevěděl, teď vše vylezlo na povrch. Velmi vypečená rodina.
Poslal mi sms, že za 15m2, další zlodějina.
Z diskuse vyplynulo, že platit za odhad nějakému odhadci nechcete a řešit to přes nějakou realitku také nechcete. To je z vašeho pohledu všechno zlodějna. Zkušenosti s cenovým odhadem pozemků žádné nemáte. Ať už budete zjišťovat cokoli dalšího tak z toho všeho mám pocit, že vám to zřejmě stejně k ničemu nebude.
Tak si prostě stanovte sám "baj oko" nějakou výchozí cenu za m2. Klidně i naprosto bez nějakého studování. Prostě si sám pro sebe řekněte nějakou cenu například 50, 100 za m2 nebo i jakoukoli jinou, za kterou byste to byl ochoten prodat a kterou byste z vašeho pohledu nepovažoval za zlodějnu a zkuste to za takto vámi stanovenou cenu nabídnout k prodeji ať už tomu pánovi a nebo zkrátka obecně v nějakém místní inzerátu apod.
Pokud o to nikdo za vámi stanovenou cenu neprojeví zájem a bude stále trvat vaše snaha se toho zbavit tak je na vás, abyste časem šel buď s cenou dolů a nebo změnil názor a pozemek si prostě nechal a třeba to pak vyřeší až někdo v budoucnu kdo bude dědit po vás.
Hubert_79 píše:Ale pokud jste to zdědili někdy nedávno, tak neotálejte (buď ty, nebo spolumajitel, je to jedno) a přihlaste se na finančním úřadě k dani z nemovitosti.
Zdroj: Dědická daň 2023
Dědictví v roce 2023 - daně a další platby
Majetek a příjmy, které člověk nebo právnická osoba získá dědictvím, už není daněný dědickou daní ani jinou daní. Od roku 2014 dědictví patří mezi bezúplatné příjmy, které jsou osvobozené od daně podle zákona o dani z příjmů.
Nadále je třeba za dědictví platit notáři jako soudnímu komisaři v dědickém řízení.
Pozn.: Přiznání k dani dědické by se v roce 2023 podávalo pouze v případech, kdy se jedná o dědictví z minulosti (před rokem 2014), které není osvobozené od dědické daně.