Příčina poruchy MAF váhy vzduchu náhrada nedostupné Bosch
Moderátor: Moderátoři
Zkus se porozhlédnout, jakou má váhu vzduchu a zda by nebyla vhodná plus dostupná...
Edit: tady - ale nevím, co znamená "Německo" (jednou jsem to řešil u spínacího modulu zapalovacích cívek a odpovědi byly neurčité, nicméně pracuje dodnes).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Dle prodejce posledního kusu originálu za pouhých 34 kKč by měl být Bosch 0 280 217 112 totéž co Bosch HFM2.47
Zdroj dokumentu.
Tady je datasheet od Bosch HFM2 a tady jsou další podobné MAF Bosch.
kdo ne - hledá důvod.
Nový auta typu Octavia RS a podobný modly některých lidí, jsou takový bez duše. Všecko to jede stejně, zpětná vazba řidičovi je nula, a moje 27 let stará Audi většině podobných aut ujede a nebo s nima aspoň drží krok, když pan řidič chce. Ale obvykle mám raději na silnici pohodu, takže ty uspěchaný pouštím a rychle jedu jen, když je volno, pěkný povrch a dobrý zatáčky.
Mockrát díky za ty materiály a grafy s charakteristikama. Nenašel jsem tam teda podle čísla ani přesně tu svojí originální váhu ani tu, co jsem teď koupil s 5pin (tady podle toho to zkusím přepojit https://www.easycarelectrics.com/5-wire ... g-diagram/), abych je přesně porovnal, ale snad to zafunguje a ta přepinovaná Bosch bude jezdit. Dám pak vědět, jak to dopadlo.
K tomu MAF: já bych se nebál do signálové cesty zařadit něco jako ss zesilovač s trimrem nastavitelným zesílením (třeba v rozmezí 0,5 až 1,5). Tím půjde přizpůsobit sklon převodní charakteristiky množství vzduchu/výstupní napětí a byl by v tom čert, aby ses netrefil do té původní.
Nástin řešení máš v příloze (nutno doplnit blokovací C, taky jsou vhodné přepěťové ochrany, z hodnot R1 a R2 vyplývající nastavitelný rozsah zesílení je o něco menší než výše uvedený).
Jo, třeba bude mít charakteristika mírně jiné zakřivení, ale to už by snad nemělo tolik vadit...
Je to vlastně něco jako obrácený postup odstranění závady MAF, ale asi bude jediný možný. Třeba by s tím hledáním správné úrovně pak pomohly i nějaké výpisy z VAGu (při běžícím motoru či lépe při jízdě)...
kdo ne - hledá důvod.
Ale obávám se, že pro to nebude dostatek vstupních dat (jinými slovy nebude dostupná charakteristika té původní váhy před poruchou).
Ještě jeden (nepříliš reálný) tip pro úplně zoufalou situaci, kdyby mělo selhat všechno: sehnat si někde jen na půjčení funkční váhu ze stejného motoru a změřit její charakteristiku pomocí vysavače s regulací...
kdo ne - hledá důvod.
Samozřejmě mohl to být nakonec i PRC původ a/nebo závada, ale...
Svého času jsem opravoval váhu do malého Mercedesu s chrochtomotorem a využil se tam náhradní skleněný senzor právě PRC původu (ovšem přiznaného a nákup byl přímo od výrobce). Pracovala bez problémů.
kdo ne - hledá důvod.