Zdroj 5V
Moderátor: Moderátoři
Zdroj 5V
Napětí pro OZ +5V, -5V.
Napětí pro IO +5V
Napětí pro IO +5V (analogová část).
Je to zdroj pro digitální osciloskop. Myslíte, že je to dobře vyřešeno? Mě se to nějak nezdá a proto bych se chtěl na pár věcí zeptat:
1. Usměrňovací diody - je to ok? Z 9V vzít 1 půlvlnu. Co můstek?
2. Indukčnosti - jsou potřeba?
3. Zenerky na výstupu - jsou až tak důležité?
4. Kapacity kondíků - dostatečné?
5. Analogová vs digitální zem v případě osciloskopu - stačí zvlášť zdroj pro obě napětí, ale na jednom vinutí, nebo je potřeba 2 oddělená vinutí? V připadě 2 oddělených vinutí - jak se pak zajistí, že obě země mají stejný potenciál? Je to pro převodník TDA8703.
- Přílohy
-
zdroj.gif- Zdroj
- (16.47 KiB) Staženo 203 x
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Edit:
PavelFF píše:ZD1 je zapojená opačně.
A safra, toho jsem si nevšiml.
ps: a jsou ty usměrňovací diody ok? není lepší můstkový usměrňovač?
- Přílohy
-
zdroj2.png- Zdroj 2
- (11.72 KiB) Staženo 90 x
Teď mě vlastně napadá..když se navrhuje takový zdroj podobný tomuhle, jak se vypočítají hodnoty kondíků a těch indukčností? Jsou na to vzorce nebo je to pokus omyl. Třeba kdybych chtěl co nejvíce omezit rušení napájení, čili vyrušit všechny frekvence. To se chce ale asi po každém zdroji. Opět musím poděkovat za rady...
-
PavelFF
Pokud tam budeš dávat zenerky, tak pojistka musí být PŘED nimi (blíž k trafu), jinak by to nemělo smysl. Zenerky v kombinaci s 7805 vidím poprvé , autor zřejmě trpí paranoiou. Co kdyby po stabilizátoru selhala i zenerka? Neměl by přidat ještě další a další zenerky? Teoreticky by diody 5V6(rozsah 5,2-6,0V/45mA) ve zdroji1 ani nemusely zabránit zkáze TDA8703 , které má povolené maximální napětí 5,5V.Takže celkově je zdroj ok, jen otočit horní kondík a zenerku a přidat tavné pojistky za zenerky + indukčnosti na výstup.
Místo blbnutí se zenerkama by bylo lepší použít trafo se středním vývodem a dvojcestné usměrnění, jako je tomu u zdroje2.
Tak je tam nedávej, nebo si na ně nech místo a zapoj je tam až pokud budou problémy.Indukčnosti jsou celkem drahé (kolem 25kč/ks). Aby pak těch 4+4 indukčností nebylo dražší než celý zdroj..což asi bude:)
Rozhodně je. Záleží na provedení trafa pro zdroj1, jestli vůbec dodá při jednocestném usměrnění dostatečné napětí pro stabilizátory. Zvětšování filtračních kapacit od určité hranice už nepomůže - pokud je trafo hodně měkké, jako všechna dnes prodávaná malá zalitá trafíčka.není lepší můstkový usměrňovač?
Země se spojí až na převodníku. Ideální by bylo, kdyby analogová a digitální část měla každá svoje vlastní vinutí na trafu. Vinutí pro analog. část by bylo dvojité s vyvedeným středem a vinutí pro digit. část stačí jednoduché + můstek. Takové trafo se ale asi neprodává, takže by se musela použít dvě menší trafa. Z hlediska rušení je to ideální a kupodivu i levnější než 8 tlumivek po 25Kč.5. Analogová vs digitální zem v případě osciloskopu - stačí zvlášť zdroj pro obě napětí, ale na jednom vinutí, nebo je potřeba 2 oddělená vinutí? V připadě 2 oddělených vinutí - jak se pak zajistí, že obě země mají stejný potenciál? Je to pro převodník TDA8703.
Ve zdroji1 máš špatně očíslované vývody 78L05! 78L05 má vstup na pinu č.3! Osobní zkušenost - taky jsem to zapojil blbě.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 78L05.html